Състезателка на КХГ “Етър” е четвърта за Спортист на годината на България

Публикувано на ср, 4 ян. 2023
1552 четения

Стилияна Николова е на престижното 4-то място в 65-ото издание на Анкетата за Спортист на годината на България. Първото място с голяма преднина бе отредено на баскетболиста Александър Везенков. През изминалата година Везенков отбеляза скок в кариерата си, печелейки отличието за най-полезен играч на осмия кръг в Евролигата по баскетбол за мъже. През 2022 той записа и рекорден коефициент на ефективност, което му отреди и неоспоримата позиция за Спортист № 1 в анкетата ни. Призьорите сред родните атлети бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.
Състезателката на великотърновския Клуб по художествена гимнастика “Етър” Стилияна Николова е четвърта с 524 т. 17-годишната грация ще запомни 2022 г. с бронз на многобой и три сребърни медала, на обръч, бухалка и лента, от първото си участие на Световно първенство по художествена гимнастика. С успеха си Стили подобри постиженията на всички останали български състезателки след 2001 г., когато Симона Пейчева успя да завоюва три златни, два сребърни и един бронзов медал от световно първенство. На Европейското в Тел Авив Николова също се окичи с бронз в многобоя.
Десетката изглежда така: Александър Везенков (баскетбол), Кирил Милов (борба), Алберт Попов (ски), Стилияна Николова (худ. гимнастика), Едмонд Назарян (борба), Севда Аснова (бокс), Александър Николов (волейбол), Боряна Калейн (худ. гимнастика), Карлос Насар (вдигане на тежести) и Пламена Миткова (лека атлетика).
Атлет с увреждания № 1 отново е баскетболист – Георги Иванов. Националният ансамбъл по художествена гимнастика печели първото място в категорията “Отбор на годината”, а “Треньор на годината” отново стана Весела Димитрова. Над 3400 фена определиха и фаворита на публиката, като това отново е Сашо Везенков.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново