Съдийски шеф от УЕФА впечатлен от Велико Търново

Публикувано на пт, 15 Ное. 2013
752 четения

Марк Бата (в средата) заедно с Петър Петров, Ганчо Карабаджаков, Ичко Лозев и Йордан Дурчев.

На визита във Велико Търново бе един от големите съдийски шефове в Европа – Марк Бата. Французинът е зам.-председател на Съдийската комисия на УЕФА и президент на Асоциацията на френските футболни съдии.
Бата е в България като съдийски наблюдател на мачовете от европейските квалификации за юноши до 19 години, които се провеждат в Ловеч и Севлиево. В групата на България са още Словакия, Гърция и Албания. Нашите стартираха с победа 2:1 над Словакия и при нов успех почти сигурно ще си осигурят и преминаване в елитния квалификационен кръг, за който се класират първите два тима в крайното подреждане. Финалният двубой на “лъвовете” е на 17 ноември срещу Албания.
Французинът бе в старата столица в свободния от мачове ден по лична покана на съдийския наблюдател на Международната футболна федерация Ичко Лозев.
Във Велико Търново той бе посрещнат от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков, с когото заедно изгледаха аудио-визуалния спектакъл “Звук и светлина”. На срещата бяха още председателят на Съдийската комисия към Зоналния съвет на БФС Петър Петров и спортният експерт в Общината Йордан Дурчев.
Марк Бата научи историята на старата столица на родния си език лично от зам.-кмета и заяви, че е очарован от чутото и видяното, като със сигурност ще доведе семейството си. Той остана очарован от спектакъла “Звук и светлина” и сподели, че това е един от най-впечатляващите и въздействащи спектакли, които е виждал при многобройните си посещения по света.
Бата проявил интерес към нивото на българския футбол и състоянието на съдийството в страната ни. Той сподели, че най-добрият посланик на В. Търново, когото познава, е Ичко Лозев. Където и да е, като съдийски наблюдател на мач или участник в семинар, по думите на Марк Бата, Лозев разказвал от какъв забележителен град идва и че той непременно трябва да бъде видян.
Като човек, роден в град Марсилия, който е Европейска столица на културата за 2013 г., Бата сподели впечатленията и убеждението си, че Велико Търново има много сериозни шансове и огромни възможности да бъде Европейска столица на културата през 2019 година. От името на Община В. Търново той получи пейзаж на старата столица, златна значка и сувенири.
Неотдавна Марк Бата, който е един от най-добрите съдии в историята на френския футбол, лансира в родината си интересна идея. Според него сериозните конфликти между футболните рефери и треньорите могат да бъдат избегнати, ако двете страни се срещат веднага след даден мач, преди да дават интервюта пред медиите. “Реферите и треньорите трябва да се срещат веднага след мачовете, преди да бъдат давани все още някакви интервюта. Арбитрите трябва да влизат в дискусията и ние се опитваме да отговаряме положително, но не зависи само от нас”, сподели босът на френските съдии и зам.-шеф на реферите в УЕФА.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново