Събраха историята на горнооряховския футбол в над 1000 страници

Публикувано на пт, 13 ян. 2023
146 четения

Горнооряховският “Локомотив” вече може да се похвали с над 1000 страници история. Работата по новото издание на “Ретро Локо” приключи и книгата вече е на пазара, съобщават “железничарите” на клубната си страница. Първото издание на книгата излезе през 2019 г. Автори са Тодор Стойчев, Филип Бакьов и Михаил Михайлов. Работата по събиране на факти и документи не беше прекъсната и за 90-годишнината на “Локомотив” (създаден е през 1932 г.) излезе допълненото и разширено второ издание, което е набъбнало с 250 страници в сравнение с първото.
“Ретро Локо” стига до читателите във формат А4 и вече тежи около 2.5 кг., а авторите наричат книгата “Тухлата”. Обновеното, допълнено и обобщено в четири части издание в луксозно полиграфично изпълнение е представено като Том първи от историята на горнооряховския футбол в 1050 страници.
“Тухлата” включва 169 страници събрана литература и ценни интервюта с футболисти от близкото и далечно минало. Други 282 страници обхващат над 1000 статии от стари футболни и спортни вестници и списания, датиращи от далечната 1923 г. до 1993 г. Това са 70 години във футболни репортажи от почти всяка една седмица, всеки един футболен кръг, всяко едно домакинство или гостуване на “Локомотив”.
169 страници са изпълнени с галерия от оригинални снимки, някои от които датират от 1919 г., когато е първият мач с “Атлетик” в Габрово. Плюс карикатури, фенски песни и стихове, както и историята на клубната емблема и придружаващите я символи.
Още 375 страници обхващат статистика, включваща в себе си сезон след сезон в имена и цифри. Дати, мачове, зрители, съдии, резултати, оценки, голмайстори и състави… Разширена, пълна и подробна статистика за всички 10 сезона на отбора в групата на майсторите, купите на България и още вечни таблици, ранглисти, класирания и др. Последните 28 страници са своеобразен епилог с мнението на авторите за наболелите проблеми около клуба и тяхното разрешаване, като тренировъчната база за ДЮШ, изчезването на родовата памет и погубването на стадиона в Калтинец, подетите и изпълнени каузи и инициативи, като поставянето на паметна плоча на стадиона за всички починали легенди на клуба и т.н.
“Изминаха още 3 години на мъчителен и къртовски труд по обогатяване историята на нашия любим отбор и клуб. Новата версия включва множество преписи на статии от вестниците “Спорт”, “Спортен Лист”, “Народен Спорт”, “Футбол”, “Меридиан Мач”, “Борба”, “Устрем”, както и списанието “Спортен Преглед” и др. Десетки нови снимки допълват галерията в книгата и най-важното от всичко е, че вече имаме абсолютно пълна, подробна и завършена статистика по дати, часове, минути, голове, голмайстори, асистенции и т.н.”, споделя Филип Бакьов. През 2032 г., за 100-годишнината на клуба, авторите планират да издадат и Том втори от футболната история на Горна Оряховица.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново