С изложба, нова книга и мач срещу „Левски” честваха 100 г. футбол в Г. Оряховица

Публикувано на сб, 28 сеп. 2019
527 четения

Един век организиран футбол честваха днес тържествено в Горна Оряховица. За негово начало се смята мачът между габровския “Чардафон” и горнооряховския “Атлетик”, игран на 21 септември 1919 г.

Проявите започнаха с откриването на изложбата “100 години организиран футбол в Горна Оряховица”, експонирана във фоайето на спортна зала “Н. Петров” и подготвена от Историческия музей. Веднага след това бе и презентацията на новата книга “Ретро Локо”, посветена на юбилея. Луксозното издание, пълно с информация и снимки, е събрало най-паметните моменти от историята на футбола в града. 800 страници с над 400 снимки разказват вековната история на футбола в Горна Оряховица.

Автори на книгата са Тодор Стойчев, Филип Бакьов и Михаил Михайлов. „Това е Библия за клуба, каквато малко отбори имат. Обществеността в Горна Оряховица живее с футбола и той трябва да се развива. „Локомотив” е бил силен тогава, когато е имал силна школа. Затова искаме да изградим добра школа и сега и нашите момчета да израснат до професионалния футбол. Ще подкрепяме ДЮШ и ще развием идеята на Тодор и Филип да помагаме на социално слаби деца, които искат да тренират, но нямат финансови възможности”, сподели кметът на Горня Оряховиза за 2015-2019 г. инж. Добромир Добрев, под чийто патронаж се организира честването на 100 г. футбол в Горна Оряховица. Той обяви, че Общината е закупила по екземпляр от книгата за всички библиотеки в общината.

Гости на представянето на книгата бяха членът на Изпълкома и президент на Аматьорската футболна лига Румен Вълков, шефът за Зоналния съвет на БФС и бивш играч на „Локомотив” Бончо Генчев и легендарният треньор Добромир Жечев.

Ветераните на „Локомотив” (ГО) и „Левски” завършиха наравно 2:2 в демонстративния мач по повод на 100 години футбол в Горна Оряховица. Куп легенди на двата клуба зарадваха публиката по трибуните – Стефан Павлов, Емил Спасов, Станислав Ангелов, Ангел Станков и др. за „сините” и Тодор Попов, Ангел Минчев, Левент и Ценко Гавазови, Димитър Балабанов, Назиф Кадир, Димитър Печикамъков, Бончо Генчев, Ивайло Йорданов, Петко Ганчев, Марин Байчев, Петьо Ламбов, Милчо Сирмов, Аврам Аврамо, Красен Трифонов и др. – за „черно-белите”.

Гостите от „Левски” поведоха с 0:2 до почивката с попадения на Емо Спасов и Станислав Ангелов, но през втората част локомотивци стигнаха до равенството с голове на Аврам Аврамов и Ивайло Йорданов, който обаче получи сериозна контузия при изравнителния гол.

Специален подарък бяха подготвили от БФС за вековния юбилей. Гости на празника бяха изпълнителният директор на БФС Борислав Попов и Румен Вълков – член на Изпълнителния комитет и президент на Аматьорската футболна лига. БФС отпуска финансиране за нов тренировъчен терен –одобрени са 335 000 лева за ново игрище в Горна Оряховица, започва проектиране и догодина клубът ще разполага с ново място за трениране, обяви кметът от мандат 2015-2019 Добромир Добрев.

32 горнооряховски деятели получиха значки на БФС за празника – седем Златни, 14 Сребърни и 11 Бронзови. БФС връчи и почетни плакети лично от Борислав Михайлов за принос в развитието на футбола на инж. Добромир Добрев, Даниел Костадинов, Лъчезар Бакьов, Михаил Михайлов, Добромир Жечев, Иван Върбанов, Бончо Генчев, инж. Евгени Иванов и Николай Цачев.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново