Росица Димкова представи България на Европейското за жени по хандбал

Публикувано на пт, 21 Дек. 2018
125 четения

Тя бе делегат на откриването и на мача за бронзовите медали

Силно международно признание получи великотърновката доц. д-р Росица Димкова, която от доста време е делегат на престижни международни хандбални срещи. Тя бе делегат на Европейското първенство по хандбал за жени, което се проведе във Франция. Росица Димкова бе единственият представител на България в престижния спортен форум.
“Шампионатът се проведе от 29 ноември до 16 декември в градовете Нант, Нанси, Монбелиар, Брест и Париж. Още през септември бях номинирана за делегат на първенството. През цялата година имах назначения за мачове от Шампионската лига и целият екип бяхме на европейското. Участваха 16 отбора, като в предварителния кръг бяха разпределени в 4 групи, а срещите се играха в първите четири града, основният кръг се игра в две групи в Нант и Нанси, а полуфиналните мачове и финалите бяха в Париж. За мен бе огромна чест да открия Европейското първенство като делегат на EHF с мача между олимпийския шампион Русия и световния първенец Франция, в който рускините надделяха над домакините с 26:23”, разказа Росица Димкова. Преди първенството за тях е имало семинар, посветен основно на техническите нововъведения в хандбала. От Нант за Нанси за четирите отбора и делегатите е бил организиран специален чартър, като дори седалките на самолета са били с логото на EHF. Имало е срещи с кметовете на френските градове, организацията по думите на Росица Димкова е била перфектна с прекрасно домакинство.
Мачовете от финалната четворка се играха в Париж в AccorHotels Arena. 14 000 души публика правеха обстановката в залата фантастична, неописуема, уникална. Двата съперника от откриването Русия и Франция стигнаха чак до финала, където този път домакините спечелиха заслужено златните медали с 24:21.
“Във финалния ден за мен беше истинско предизвикателство да бъда избрана от EHF за делегат на мача за бронзовите медали между отборите на Холандия и Румъния. Холандките спечелиха бронзовите отличия след победа с 24:20. За мен бе чест и удоволствие да съм част от грандиозния хандбал в Европа, голяма чест е българското присъствие и че сме част от голямото хандбално семейство”, сподели Росица Димкова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново