Рекорден брой 75 участници си оспорваха Купата на вестник “Янтра ДНЕС” по шахмат

Публикувано на нд, 27 мар. 2016
1610 четения

Рекордните 75 участници от цялата страна събра националният шахматен турнир за деца за Купата на “Янтра ДНЕС”, организиран от областния всекидневник. Оспорвани битки, щастливи победители, раздадени 36 награди – всичко това беляза 11-ото издание на надпреварата. В нея се включиха млади перспективни шахматисти от Велико Tъpнoвo, Сoфия, Стара Загора, Плeвeн, Бypгac, Чepвeн бpяг, Рyce, Вapнa, Гaбpoвo, Добрич, Раднево и дp.
Пpaвo нa yчacтиe имaха дeцa, poдeни cлeд 1.01.2004 гoдинa, като се игра общ турнир, а по традиция наградите се връчваха след отделни клacиpaния зa трите възpacтoви гpyпи дo 8, 10 и 12 гoдини. Пoбeдитeлитe във вcякa гpyпa пoлyчaвaха кyпaтa нa “Янтpa ДНЕС”, пъpвитe тpимa във вcякa възpacтoвa гpyпa бяха нaгpaдeни c мeдaли и пapични пpeмии, но имаше още куп награди и изненади за участниците. Typниpът зa Кyпaтa нa “Янтpa ДНЕС” ce пpoвeждaше по швейцарската система в 7 кръга с контрола 15 мин. +5 секунди на състезател.
Дeтcкият шaхмaтeн пpaзник бе opгaнизиpaн c любeзнoтo cъдeйcтвиe нa ШК “Етъp”, Бългapcкaтa фeдepaция пo шaхмaт и фиpмитe: Агeнция зa нeдвижими имoти “Century Homes”, “Бoляpкa ВT”. Любeзни дoмaкини ca “ССО” ЕАД – клoн Вeликo Tъpнoвo, като за първи път състезанието се проведе в Студентски стол 2 в центъра на града. Съдия бe Никoлaй Йopдaнoв – мeждyнapoдeн cъдия нa ФИДЕ.
Изключително оспорвана бе борбата за първото място в генералното класиране. 10-годишният Кристиан Георгиев от “Спартак Плевен 21” и 12-годишният Мартин Вълчев от “Бургас 64” завършиха в турнира с равен актив по 6 т. и допълнителните показатели определиха първото място за Кристиан Георгиев, който бе и поставен под № 1 в стартовия лист с ело 1649.
Кристиан е първи и във възрастова група до 10 години, като получи купа, златен медал, парична премия, грамота и предметни награди, връчени му от представителя на пивоварна “Болярка” Григор Караиванов. Втори в тази възраст стана Кристиян Милев, също от “Спартак Плевен 21”, с 5.5 точки, който получи сребърен медал, парична премия, грамота и награди. Трети е представителят на ШК “Етър” Никола Николов, който също е с 5.5 точки и само шансът го лиши от много по-високо класиране. Той получи бронзов медал, грамота, парична премия и предметна награда. Класираните до шесто място също си тръгнаха с предметни награди – четвърти в тази възраст е Виктор Илиев от ШК “Веселин Топалов 2006” (Варна) с 5 т., толкова имат и петият Кристиан Ангелов от ШК “Етър” и шестият Алекс Борисов от “Плевен 21”.
Мартин Вълчев логично спечели и във възрастова група до 12 години с актива си от 6 точки, като също получи купата на “Янтра ДНЕС”, златен медал, парична премия, грамота и предметна награда. Втори в тази възраст е Димитър Димитров от “Енергия 21” (Добрич) с 5.5 точки, който е сребърен медалист. Бронзовото отличие стана притежание на Симеон Банев от “Траяна 2011” (Стара Загора) със същия актив. Предметни награди получиха четвъртият Ерол Билялов от “Етър” с 5 точки, петият Емил Тилев от “Марица-Изток” (Раднево) с 4.5 т. и шестата Радост Радкова от “Етър” с 4 точки. Наградите в тази възраст връчваше директорът на турнира Тихомир Стефанов – изпълнителен директор на “Янтрапрес” АД.
Най-масово бе участието до 8-години, където носител на Купата на “Янтра ДНЕС” стана Жасмина Кондева от “Бургас 64” с 5 спечелени точки. Тя получи златния си медал, парична премия, грамота и предметна награда от спортния редактор на областния всекидневник Анатоли Петров. Сребърен медалист е Божидар Тилев от “Марица-Изток” също с 5 т. Трета е отново момиче – Нора Рашева от “Плевен 21” с 4 точки, която взе бронзов медал, както и парична премия и грамота. Предметни награди в тази възраст имаше за първите десет в класирането. Четвърти е Веселин Чамурков от “Етър” с 4 т., а местата от пето до 10-о заеха Веселин Петров от “Плевен 21”, Калоян Тодоров от “Шах 21” (София), Виктория Златева от “Бургас 64”, Александър Георгиев от “Плевен 21”, Матин Кадир от “Шах 21” и Никола Клаклов от “Ивис 21” (София). Красивите плакети за 8-годишните деца бяха осигурени от Магазини АКТИВ и Proart.bg.
Специални награди имаше за най-добре представило се момиче, като първата награда бе връчена на Любомира Ленкова от “Плевен 21” с много високия резултат 5.5 точки. Вторият приз отиде у нейната съотборничка Аделина Тодорова с 5 т. Наградите бяха връчени от представителката на любезните домакини от “ССО” ЕАД Дарина Сиракова.
Десет приза имаше и за най-добре представили се местни шахматисти. Те станаха притежание на Стилиян Ангелов с 4.5 точки, следван от Слав Чамурков, Ивелин Стефанов, Андрей Братоев, Александър Ангелов, Максим Кънев, Александра Маринова, Ангел Витанов, Боян Цаков и Преслав Желязков. Те бяха наградени от шампионката на България по шахмат Светла Йорданова, треньор на ШК “Етър”.
Петко Петков от “Етър” пък получи наградата на организаторите за най-красива партия, а Ангел Витанов – за най-малък участник.
Зa вcякo дeтe имaше и cлaдки, и coлeни лaкoмcтвa oт EUFOODS, вaфли Credo и вaфли “Пpecтиж”. Надпреварата, протекла при чудесни условия и отлична организация, бе закрита от директора на турнира Тихомир Стефанов, изпълнителен директор на “Янтра ДНЕС”, който покани всички отново на следващото 12-о издание и им пожела да успеят в големия шахмат.

Победителите
Първенецът в генералното класиране Кристиян Георгиев е 9-годишен и е състезател на “Спартак Плевен 21”. Твърди, че играе само от 2 г., а дойде в турнира с най-висок рейтинг – ело 1649, и защити първото си място в стартовия лист. “Имам още една купа, две втори места и едно трето”, изброява успехите си Кристиан.
11-годишният Мартин Вълчев от “Бургас 64” също събра 6 т. и отстъпи само по допълнителни показатели. Доволен е и от участието си, и от турнира. Има четири първи места в кариерата си досега и уточнява: “без втори и трети”. На въпроса, докъде иска да стигне в шахмата, отговаря напълно реалистично: “гросмайстор ми стига”. Любим шахматист му е Веселин Топалов.
Жасмина Кондева е на 8 г. и играе шахмат у дома от 4-годишна, но организирано – от година и половина. За втори път тук печели награда, след като през декември взе приза за дебютант в турнира в Mall В. Търново. Много съм доволна от участието си, всичко ми хареса, сподели чаровната бургазлийка.

 

Тихомир Стефанов – директор на надпреварата:

“Идеята за турнир за Купата на “Янтра ДНЕС” ми даде преди 11 г. покойният Цани Василев и група приятели, които ме помолиха да помогнем за вътрешноклубен турнир по шахмат, като предоставя от името на вестника една купа и комплект медали. Тогава се запознах с тази древна игра и реших, че от следващата година нашият вестник ще организира хубав национален турнир с много награди. През годините се стремях да намирам най-добрите условия, потърсих спонсори. Променяли сме много неща, като от американски тип система за награждаване, при която победителят получава всичко, преминахме към европейския модел на балансирано разпределение на наградите, като при нас приз има за всеки втори.
В сегашното издание имаше най-много награди за групата до 8 г., където са начинаещите. За тях осигурихме награди за първите 10 от тях. Идеята на турнира през годините винаги е била да подпомагаме развитието на този спорт във В. Търново. Един национален турнир, който привлича участници от над 10 града, позволява великотърновските деца да се развиват, без да ходят в друг град, и спестяваме усилия на родители и треньори.
В нашия турнир като най-малък участник са дебютирали сега известни шахматисти като световната шампионка до 12 г. Нургюл Салимова, европейския шампион Цветан Стоянов. През годините купата е печелена от бъдещи шампиони на България. Състезанието съчетава турнир за абсолютно начинаещи с участие на вече доказани състезатели, дори шампиони и носители на национални купи.
И не на последно място – детският празник с многото награди и лакомства, което прави атмосферата неповторима. “Болярка” АД ни подкрепи още от второто издание, а “Century Homes” – от третото. Това постоянство дава финансова независимост на инициативата и благодарение на тях, а и на всички останали спонсори, както и на родители, състезатели и треньори продължава да съществува този невероятен турнир. Благодаря им от сърце!”

 

Отзиви за турнира

Международен майстор Йордан Иванов
За първи път работя с деца в Габрово, тренирал съм Иван Чепаринов, който работеше с Топалов, Кристиян Бербатов, който беше европейски шампион за деца. От една година там се опитваме да запалим децата за шаха. Клубът ни е “Орловец 1997”, имаме около 15 деца. За първи път играят и се надяваме следващия път да се представим по-добре. Децата се радват много, турнирът им хареса. Всичко е много хубаво – залата, организацията, спонсори, награди… Домакините много са се постарали, те имат богат опит в организирането на турнири.”

 

 

Борислав Атанасов
От много отдавна водя деца на турнирите за Купата на “Янтра ДНЕС”, доста пъти сме участвали. Много добра организация, много сме доволни от отношението, от съдийството, от всичко. Нашите деца винаги са оставали с добри впечатления от тук. Има много родители с децата си, всички са доволни и е много полезно участието им. Някои печелят, други падат и плачат… Те ако не плачат, повече няма да ги видим. Шахът не е за хора, които не го изживяват. Представянето ни е според предварителните очаквания, тръгнахме по училищата и мм Йордан Иванов сформира групи в 5-6 училища, постепенно напредват. Тези, които отдавна тренират, се представят по-добре.

 

Ралица Паленикова
Директор съм на частното начално училище по изкуства за социално слаби деца в с. Русаля. Отворихме врати през 2014 г., децата живеят при нас, 18 са и са изцяло на наша издръжка, издържаме ги от програми и търсим спонсори. Имаме “Бялата лястовица” от “Господари на ефира”. Децата сами се заинтригуваха от щахмата, един колега ги учи от два-три месеца. Намерихме фигури, направихме си дъски… Участвахме с 4 деца, много е хубаво тук на турнира. Още сме начинаещи и сме щастливи, че децата ни спечелиха тук по две победи, че и повече.

 

Христинка Илиева
Много уважаваме турнира, той е организиран с голямо сърце, от родител на шахматист. Т.г. е с рекорден брой участници, над 80 деца бяха дали заявка, има доста класни състезатели, медалисти от 8 до 12 години. Има и много начинаещи, което е радващо. Доста труд е хвърлен по организацията на турнира, поздравления за организаторите! Съдийството на Николай Йорданов и Светла Йорданова е перфектно.
Доведох осем деца от СКШ “Плевен 21”. Шансовете при момичетата си ги реализрахме – първо място за Любомира Ленкова и второ място за Аделина Тодорова. Имахме шанс за призово място при 8-годишните, където Нора Рашева е с бронзов медал. Имаме още три наградени момчета, така че сме с 6 награди от 8 участника и сме много доволни.
Турнирът ще бъде полезен за всички участници: малките ще натрупат опит в конкурентна среда, а родителите имат поглед какво се случва в залата. Трябва хубавата традиция да продължи и да пожелаем щедри спонсори, както досега. Шахът е хубава игра, която заслужава уважение във всеки един град.

 

Мирослав Митев
Ние сме от “Марица-Изток” (Раднево) и за първи път участваме в турнира на “Янтра ДНЕС”. Разбрахме за него от интернет – от сайта на федерацията. С пет деца сме тук, имахме шанс за първо място до 8 години, представянето ни е прилично. Лично аз от близо две години работя с деца. Наградният фонд е много добър за детски турнир на това ниво. Организацията е перфектна, няма закъснения в програмата, както се случва на доста голяма част от турнирите. Организаторите са се погрижили за всичко, има допълнителни награди за всички деца, лакомства – един шахматен празник. Догодина, живот и здраве, има ли го турнира – отново сме тук!

 

 

 

Анатоли ПЕТРОВ
снимки Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново