Рамазан Рамазанов – Спортист № 1 за 2022 г. на В. Търново: “Искам да стана европейски шампион, а следващата голяма цел е Олимпиадата”

Публикувано на чт, 5 ян. 2023
154 четения

Борецът Рамазан Рамазанов стана победител в анкетата за Спортист №1 на 2022 г. на Велико Търново. Той спечели убедително класацията и получи приза си на церемония в Общината от кмета Даниел Панов. За първи път състезател по борба става № 1 на старата столица от 2000 г. насам, когато анкетата е под егидата на местната община.
Рамазанов е от Дагестан, а по националност е аварец, но вече е с българско гражданство и великотърновец по местоживеене. От 4 години се състезава за СК “Илия Павлов” при треньора Мирослав Колев и печели с лекота шампионските титли на България. Нещо повече – буквално отвява конкуренцията в своята категория до 70 кг. През 2022 г. Рамазан не само е държавен първенец, но и спечели бронзов медал от Европейското първенство в Будапеща, седми е на световното. Стана и вицешампион на международния турнир “Дан Колов – Никола Петров”, провел се във В. Търново. Неговият наставник Мирослав Колев от СК “Илия Павлов” пък спечели категорично анкетата за Треньор №1 на Велико Търново.
С Рамазан Рамазанов разговаряхме за представянето му през изминалата година и очакванията му занапред.
– Как приемаш тази награда – Спортист № 1 на В. Търново?
– Благодаря много за признанието! Най-вече благодаря на моя треньор Мирослав Колев за начина, по който ме подготвяше за състезанията, помогна ми да получа български паспорт. Ще тренирам още по-усърдно занапред и искам някой ден да стана и Спортист № 1 на България.
– Доволен ли си от изминалата година?
– Да, разбира се. През 2021 г. станах втори, а сега успях да спечеля шампионската титла и съм много щастлив. Но не съм доволен от резултатите си на Европейското първенство, където спечелих бронз. Длъжен бях да стана европейски шампион. Трябва да работя повече и ще го направя. Сега ни предстои държавно първенство и ако го спечеля, отново ще отида на европейско. Надявам се да спечеля титлата на Европа!
– Какво още предстои в новата година?
– На 15 януари е държавното първенство по борба и както казах, искам да участвам на европейското. После са квалификациите за световното първенство, за Олимпиадата. Ще минавам в друга категория и целта ми е участие на Олимпийските игри.
– Най-голямата ти мечта?
– Естествено да стана олимпийски шампион!
– Как се чувстваш в България?
– Отлично. Тук много ми харесва – природата е хубава, хората са хубави. Треньорът ми е най-добрият.
– Няколко думи за Мирослав Колев?
– Аз живея у тях. Той ми помага много и в борбата, и изобщо в живота. Помага ми във всичко.
– Какво пожелаваш на хората за Новата 2023 година?
– Да бъдат здрави! И да бъдат първи във всичко!
Анатоли ПЕТРОВ
сн. Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново