Радослав Димитров спечели убедително шахматния “Мемориал Георги Трингов”

Публикувано на ср, 13 февр. 2019
168 четения

Великотърновският гросмайстор Радослав Димитров започна чудесно представянето си през 2019 година. Той спечели убедително открития шампионат на България “Мемориал Георги Трингов”, който е най-старият шахматен турнир в Европа.
205 шахматисти от 12 държави стартираха за 41-а поредна година в Грандхотел Пловдив. На откриването директорът на състезанието Харалампи Ванев подчерта, че то е част от програмата “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и припомни, че всички български талантливи шахматисти през годините са вземали участие в надпреварата.
Гм Радослав Димитров безапелационно спечели първото място със 7 точки от 9 възможни. Той натрупа 5 победи и 4 ремита, без нито една загуба. Беше поставен под номер първи в листа с участници с най-висок Ело коефициент 2535. Решителна за успеха на Радослав Димитров се оказа победата в осмия кръг над мм Вячеслав Тиличеев, който дотогава оглавяваше класирането.
Великотърновският гросмайстор вдигна с 10,3 единици индивидуалното си Ело след турнира. В крайното класиране В. Тиличеев остана втори, трети е гм Васил Спасов, а още двама играчи имат по 6.5 точки.
В групата от състезатели с 6 т. на седмо място в крайното класиране е FM Нургюл Салимова, която грабна купата за първо място при жените и затвърди отличните си резултати с ново покачване на индивидуалния си коефициент.
Радослав Димитров е роден на 27 март 1993 г. във Велико Търново. Започва да тренира шахмат на 6-годишна възраст покрай по-големия си брат мм Павел Димитров, с пръв треньор Светла Йорданова. Още на 9 г. загатва за големите си възможности, като при дебюта си на ДИП до 10 г. през 2002 г. печели шампионските титли на всички контроли. На 15 години вече е международен майстор. Многократен шампион на страната в различни възрастови групи. През 2014 г. участва в националния отбор на България на Олимпиадата в Тромсьо, Норвегия.
През последните две години Радослав бележи качествен скок в играта и резултатите си. След като с подчертана лекота на няколко пъти преизпълни изискванията за норма за гросмайстор, през октомври 2018 г. това звание му бе присъдено. Победител и призьор от редица турнири в страната и чужбина, сега той достига най-високия рейтинг в кариерата си – 2545, съобщиха от Българската федерация по шахмат 1928.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново