Петко Петков – старши треньор на “виолетовите”: “Етър” няма да има основен състав, а 16 футболисти, готови за титуляри”

Публикувано на ср, 5 февр. 2020
223 четения

Юношите от школата продължават с мъжкия отбор, увери наставникът

Етърци се завърнаха от Анталия, където протече основната част от подготовката за първенството на Първа лига. До старта на 16 февруари срещу “Берое” остават десетина дни. За свършеното по време на заниманията, за селекцията и бъдещето пред тима разговаряхме със старши треньора на “Етър” Петко Петков.
– Г-н Петков, как премина подготовката в Турция?
– Направихме много добър лагер. Най-вече съм доволен от това, че свършихме всичко планирано. Нямахме провалени мачове и тренировки, всичко бе по план. Времето бе благоприятно и свършихме основната работа от подготовката. Не само физическата, аз не разделям подготовката на отделни части. Всичко е важно за футбола, работим по всички аспекти – в чисто игрови план, имаше и доста кондиция, и работа за сила… Това са нормални неща от този етап от подготовката. Радващото е, че нямаше сериозни контузии.
– В контролите видяхте ли стиковката, която искате?
– Видях доста хубави неща, но видях и неща, които трябва да изчистваме. Това е нормално на този етап. Направихме стойностни контроли срещу добри отбори. Получиха се динамични мачове, ние точно това търсехме – да има повече динамика в играта. Надявам се постепенно да изчистваме и подобряваме нещата и в кондиционен, и в игрови план.
– Има ли контузени футболисти в момента?
– За радост – не. Хубчев е единственият, беше много неприятно, че се случи така с него още първата седмица. Други травми нямаме. В Анталия имаше играчи с неразположение следствие на вируси, но това са нормални неща през този период. Всички са здрави и чакат с нетърпение да се поднови първенството.
– Педро Лагоа подписа, той е петото ново име…
– Да, Педро вече е футболист на “Етър”. Той е един млад и перспективен играч и се надявам да вдигне нивото на тима. Аз съм доволен от старанието на всички нови попълнения. Ясно е, че има период на адаптация, но имаме още две седмици и се надявам това по-бързо да се случи и наистина петимата да помогнат на “Етър”.
– Очертават ли се на този етап други нови имена?
– Не, въпреки че процесът винаги е отворен. Няма засега да има нови попълнения, имаме достатъчно футболисти и се надявам отборът да изглежда добре.
– Какво е бъдещето на момчетата от школата, които се готвеха с тима (изключваме Кольо Станев, който отдавна си е част от мъжкия отбор)?
– Стелиян Добрев и Борислав Марков са двама перспективни играчи. За мен винаги е било удоволствие да работя с млади футболисти. Те продължават подготовката си с първия отбор, сигурен съм, че ще намират място и на терена. Байдаков и Цонев ще тренират с първия отбор, за тях ще се вземе допълнително решение.
– Какво още предстои до първия мач с “Берое”?
– Има две седмици до началото на първенството, в които ще продължаваме да обръщаме внимание на кондицията. Основно работим в игрови план. Тренировките ще бъдат тук, във Велико Търново. В събота ни предстои контролна среща с “Литекс” в Ловеч и след това се готвим за гостуването в Стара Загора.
– Избистрен ли е за Вас основният състав?
– Всеки един мач помага повече и повече нещата да се избистрят. Ние едва ли ще имаме основен състав, аз искам да разчитам на една по-голяма група от футболисти. Повече играчи да бъдат готови да влизат и да играят. Със самото избистряне на 11 играчи едва ли сме готови. Но в първенството ще има много мачове и на нас ни е необходима една група от 15-16 футболисти, които няма да се делят на титуляри и резерви.
– Целта пред “Етър”?
– Целта е оставането в елита. Ясно е, че сме доста далеч от първата шестица и че ще сме във втората осмица, това са реалностите. Там жребият ще определи групи в зависимост от класирането. Важното е “Етър” да остане в “А” група и постепенно да поставяме основи за нещо, което има перспектива.
– Да разбираме ли, че конкретната задача е тимът да избегне баражите?
– Абсолютно. Нашата цел е “Етър” да е колкото може по-напред в класирането, но това е футбол… Трябва да си кажем истината – чака ни един тежък полусезон.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново