Павликени отново бе най-предпочитана дестинация за шахматисти от страната

Публикувано на чт, 8 Ное. 2018
145 четения

Цветомир Ангелов от Бургас спечели третото издание на шахматния турнир за купа “Маринополци” в Павликени, организиран от местната община със съдействието на ШК “Асеневци”. Право на участие имаха шахматисти с международен рейтинг до 2200. Мс Цветомир Ангелов стана шампион с 6 точки от 7 възможни. От 2-ро до 5-о място с по 5,5 т. се наредиха Станислав Андреев от ЦСКА, Димитър Мархолев от “Асеновец”, Кирил Бадев от “Марица изток” и младата надежда на “Асеневци” Лъчезар Колев. Лъчо изигра поредния си добър турнир, в който показа, че макар и само на 14 г., може да се бори наравно с големите и вече доказали се майстори в шахмата.
За победителите в отделните възрастови групи имаше купи и медали. При 8-годишните деца най-добре се представи Кристиян Кънев от Габрово, а златото при момичетата отде при Алейна Кулаксъз от школата на “Асеневци” в Полски Тръмбеш. При 10-годишните триумфираха Никола Стоянов и Стефани Бижева от “Етър”. В групата до 12 г. първи е Станислав Ботев от Русе, а при момичетата Адриана Кънева от Габрово. При децата до 14 г. представителят на домакините от “Асеневци” Лъчезар Колев бе безкомпромисен с 1.5 т. пред втория и пети в генералното класиране. Специалният приз за най-добре представил се ветеран отиде при Михаил Чуклев, а в групите до рейтинг 1700 и 1900 триумфираха Петър Колев от “Орловец” и мс Апостол Станков от Пловдив.
Традиционно домакините наградиха и децата от школите в различните общини, където провеждат тренировъчна дейност. Носител на купата “Шампион на Павликени” стана Денислав Христов. Втори по допълнителни показатели се нареди Трифон Александров. При децата от школата на “Асеневци” във В. Търново триумфира Данаил Боев, а победители на П. Тръмбеш и Лясковец станаха Ерик Иванов и Николай Георгиев.
Организаторите наложиха като традиция и провеждането на отборна игра за родители и деца. Сем. Христови – Цветелин и Денислав, се представиха най-добре, а на второ място останаха сем. Александър, Трифон и Иван Александрови.
Турнирът бе открит лично от кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов, който приветства всички участници с добре дошли в античния град. Вечерта домакините се бяха подготвили със специална галавечеря с музика и изненади. В късните часове бе проведен и импровизиран блиц турнир, където се включиха и организаторите Даян Нинов и Цвета Галунова, но отстъпиха първото място на фм Кирил Бадев от “Марица-Изток”.
Бяха раздадени над 20 медала за децата, 5 купи, както и паричен награден фонд в размер на над 1200 лв. Наградите връчи зам.-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева.
“Сърдечно благодарим на инж. Емануил Манолов и целия екип на общината. За тези 3 г. тук виждаме голямо развитие на нашия спорт, защото все повече местни шахматисти вземат участие в турнирите и шахматът като цяло придобива все по-голяма популярност. Не много отдавна Павликени бе шахматен център на България. С колегата ми Даян Нинов отново възродихме традициите. Отскоро тук има и основан клуб под името “Маринополци”, което доказва сериозните ни намерения Павликени да продължи да ражда шахматни таланти”, сподели Цвета Галунова.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново