Очаква се първенството да бъде подновено в началото на юни

Публикувано на вт, 5 май 2020
81 четения

В началото на юни най-вероятно ще бъде подновено футболното първенство на Първа лига. Спряганите дати са 5 или 12 юни, като се очаква решението да бъде взето в четвъртък. “Експертната ни работа, разглеждаща различни варианти за подновяване на футболните първенства, продължава да подготвя алтернативи на спортния календар, които ще бъдат съобразени с решенията на Националния оперативен щаб и държавните власти за срока на извънредното положение на територията на Република България”, обявиха от БФС.
Три са разглежданите варианти – да се доиграят само двата кръга от редовния сезон и мачовете за купата, доиграване на цялото първенство през лятото или пък доиграване с плейофи, но в техен съкратен наполовина вариант. Според вицепрезидента на БФС Емил Костадинов най-реалистичният вариант е първият.
Ако извънредното положение приключи до 13 май, на отборите ще бъдат дадени две-три седмици за подготовка. После през юни ще се изиграят двата кръга от редовния сезон, плюс 1/2-финалите и финалът за купата. Във Втора лига е възможно да се направят директно плейофи за влизане. “Септември” и ЦСКА 1948 при разменено гостуване да определят новия член на мястото на “Витоша” (Бистрица), а загубилият да отива на бараж срещу 13-ия в елита, който в момента е “Дунав” (Русе). “Локомотив” (София) и “Монтана” по същия начин да определят кой ще играе срещу 12-ия.
Ако бъде утвърден планът за съкратен вариант на първенството, то новият шампионат ще може да започне на 10 или 18 юли, което означава, че той би трябвало да се проведе по график без забавяне. При положение че се вземе решение за доиграване на настоящия шампионат в пълен вариант, то тогава първенството ще мине във формат мачове сряда-събота и ще се играе до 31 юли.
Една от огромните въпросителни обаче е свързана с формата на новото първенство и дали той ще бъде променен. Очаква се Втора лига да приключи без доиграване на каквито и да било мачове. Тепърва ще се обсъжда как да се определят отборите, които ще влязат, и дали ще има изпадащи от Първа лига. Съществува вариант за група от 16 отбора, но това е въпрос на дискусии.
Едно е сигурно – до 25 май футболната централа трябва да обяви пред УЕФА окончателното си решение. На 27 май от европейската централа ще оповестят крайното си решение. УЕФА посочи 3 август за краен срок за завършването на футболните първенства. Това означава, че ако до тази дата даден шампионат не е приключил, той ще бъде спиран. Така ще се даде възможност на оставащите мачове от Шампионската лига и Лига Европа да се изиграят през август.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново