Официално: “Етър” във Втора лига

Публикувано на чт, 9 юни 2016
381 четения

10 отбора са ясни, неясноти за другите шест

“Етър” вече официално бе обявен за нов член на “Б” група, стана ясно след срещата на футболните ръководители в столицата. Великотърновският клуб бе представляван от неговия президент Александър Нанков.
Вторият ешелон също се преименува и вместо “Б” група ще се казва Втора професионална лига. Той ще бъде съставен от 16 отбора, които ще играят всеки срещу всеки. Имало е предложение да се въведат плейофи, както ще бъде в “А” група, но това е било отхвърлено от представителите на клубовете.
Първият в крайното класиране влиза в елита, а заелите второ и трето място ще играят баражи. Друго важно решение е, че двама футболисти до 21 години трябва да играят поне по 45 минути в даден мач.
Изпълкомът на БФС ще заседава следващата седмица, за да узакони решенията.
Пълният състав на “Б” групата все още не е обявен, тъй като има неясноти по запълването на последните места.
Сигурните отбори за Втора лига са “Поморие”, “Созопол”, “Лудогорец II”, “Ботев” (Гълъбово), “Банско”, “Оборище” (Панагюрище), “Пирин” (Разлог), както и четирите нови членове “Етър” (В. Търново), “Несебър”, “Черноморец” (Балчик) и представителят на Югозападната “В” група.
Тук идва нов казус – очаква се автентичният ЦСКА (ако представи оздравителен план) да заеме полагащото му се място във Втора лига. В противен случай мястото може да заеме вторият “Витоша” (Бистрица). Куриозното е обаче, че може да има и два клуба ЦСКА в групата, тъй като освен автентичния ЦСКА, новият ловешки хибрид ПФК ЦСКА-1948 е изявил желание да има и дублиращ отбор, т.е. ЦСКА-1948 II.
Още не е ясна и съдбата на заелия 13-о място този сезон “Спартак” (Плевен). По наредба той би трябвало да изпада, но от плевенския клуб се заканиха да съдят БФС, тъй като изпадащ реално трябва да е “Литекс II”. В последния момент не се знае дали БФС няма да остави и двата отбора.
Така битката за тези 6 места остава неясна, още повече че място е обещано и на “Ботев” (Враца). Като последен вариант за запълване са отборите на “Розова долина” и “Калиакра”.
И тук Изпълкомът на БФС трябва да се произнесе с решение, но е възможно пълна яснота да има чак на 30 юни, когато изтича крайният срок за лицензиране на отборите от Втора лига.
За “Етър” обаче това на практика няма никакво значение. “Виолетовите” влязоха заслужено и през парадния вход и няма да чакат ничие благоволение. Отборът започва подготовка на 20 юни под ръководството на Ферарио Спасов, а селекцията вече е в ход.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново