Нов формат на Първа лига, сезонът започва на 24 юли

Публикувано на вт, 30 юни 2020
96 четения

Първа лига ще запази броя си от 14 отбора, въпреки дискутирания вариант те да бъдат увеличени до 16. Направени бяха обаче важни промени във формата на първенството. На свое заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз разгледа предложения за промени на Член 2 от Наредбата за първенствата и турнирите и прие проекта на Професионалната футболна лига.
През сезон 2020/2021 г. ППЛ запазва състава си от 14 отбора, като в редовния сезон отборите играят в два мача всеки срещу всеки при разменено гостуване. След него класиралите се от 1 до 6 място отбори оформят Първа шестица и играят по една среща всеки срещу всеки, като изготвянето на програмата зависи от съответното място в класирането от първата фаза.
Класиралите се на 7, 8, 9 и 10 място отбори оформят четворка “Лига Европа” и играят по две срещи всеки срещу всеки, като класиралият се на 7 място отбор след 32 кръга играе плейоф за Лига Европа срещу отбора от първата шестица, заел последното място, даващо право на участие в ЕКТ. Класиралите се на 11, 12, 13 и 14 място отбори оформят друга четворка и играят по две срещи всеки срещу всеки, като класиралите се на последните две места след 32 кръг изпадат директно във Втора лига, а класиралият се на 12 място отбор играе бараж с третия отбор от ВПЛ за оставане в елита.
Разгледани бяха офертите за телевизионни права за сезони 2021/2022 до 2025/2026 г. и предвид дългогодишните коректни взаимоотношения между всички заинтересовани страни и значително предимство на финансовите параметри, ИК взе решение БФС да продължи договора си с Нова Броудкастинг Груп за излъчване на двубоите от професионалния футбол. Определена бе и дата за провеждане на извънреден конгрес на БФС. Предвид ясните дати за мачове на “А” националния отбор, членовете на ИК определиха 11 декември, петък, като дата за провеждането на Общо събрание.
Членовете на ИК се запознаха с доклада на Експертната комисия, посетила базите и стадионите на кандидатите за попълване на състава на ВПЛ за сезон 2020/2021 г., и взеха решение мястото на отказалия се от участие Черноморец (Балчик) да бъде заето от Спортист (Своге).
Определени бяха и стартовите дати на сезон 2020/2021 г., както следва: Първа професионална лига ще започне на 24 юли, а Втора лига – на 1 август.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново