Неуморният Сашо Филев празнува 75 години с изложба, музика и танци

Публикувано на ср, 16 юни 2021
477 четения

Известният великотърновски художник Сашо Филев отбеляза своя 75-и рожден ден и 30 години от откриването на своята галерия “ФилАрт” с ретроспективна изложба, много музика и танци. На събитието, което се проведе в Регионална библиотека “П. Р. Славейков” в старата столица, присъстваха десетки гости. Сред тях имаше политици, общински съветници, хора на изкуството и други приятели на твореца. Ретроспективната експозиция представя близо 30 творби в областта на графиката и скулптурата. Част от изложбата са и по-ранни творби, като дори може да се види и първият графичен автопортрет на автора, рисуван от него още когато е ученик. В експозицията бяха показани и двете книги на художника – стихосбирката “Нарисувани слова” и сборникът с разкази “Пътеки към сърцето”.
“Картините на Сашо Филев излъчват топлина и енергия. Неслучайно някои хора казват, че те зареждат. Стилът на творбите му е много експресивен и динамичен. В последните години Филев експериментира в един малко по-модерен стил, който той нарича “моята палитра”. При него творецът тръгва по обратния път – от хаоса на колорита в палитрата, той търси сюжета, формата и състоянието. Тогава се получава нещо интересно и неочаквано дори за самия автор”, каза гл. ас. д-р Анастасия Тонкова, преподавател във Факултет Изобразително изкуство на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и бивша ученичка на Филев.
“Животът за мен тече много бързо и динамично, защото аз нямам свободно време. Винаги намирам какво да правя и никога не скучая. Когато рисувам, оставам верен на моя стил. Тази изложба ме показва като творец, а като характер повечето от вас ме познават”, обърна се към своите гости рожденикът.
Директорката на библиотеката доц. д-р Калина Иванова връчи на художника свидетелство за дарение за 100-годишното пиано, което ще бъде използвано за различни събития в читалнята на културната институция, както и за колекцията от нотни издания, дарена на библиотеката от Филев и неговата съпруга.
Изненадите за празнуващите започнаха с изпълнения на пиано от библиотекарката Галина Ганцерова. Едни от най-оригиналните подаръци бяха от големия приятел на Филев – общинския съветник Якоб ван Бейлен. Той поднесе на художника букет от четки за рисуване, а след това го сюрпризира с изпълнения на новосформираната група “Рок чалъм бенд”, за която това бе дебютно излизане на сцена. Музикантите, сред които също имаше бивш ученик на художника, успяха да повдигнат още повече доброто настроение и дори накараха гостите да потанцуват.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново