Най-гиздав кон избираха на Тодоровден в Арбанаси, победи Fire Girl с жокей Йоана Тодорова

Публикувано на сб, 16 Мар. 2019
689 четения

Fire Girl с жокей младата ездачка Йоана Тодорова спечелиха конкурса за „Най-гиздав кон” по време на празника по случай Тодоровден в Арбанаси. Наградата връчи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов. Стотици жители и гости на Велико Търново и Арбанаси отбелязаха големия християнски и български празник Тодоровден. В 29-ото му издание кулминацията бе традиционният конкурс за най-гиздав кон, в който се включиха над 20 участници от клуба по конен спорт „Калоян-92” с основател и главен треньор Михаил Костов.

Преди появата си на централния площад в курортното селище конете и издачите направиха и дефиле из улиците на Арбанаси. Отново имаше и файтон, там бе и любимото на децата пони Джина, което пояздиха най-смелите сред малчуганите. Сред гостите на празника освен Даниел Панов бяха още директорът на ОД на ПБЗН Красимир Кръстев, гл. исп. Валентин Къндев – началник на РПУ В. Търново, популярната певица Камелия Тодорова, кметовете на Беляковец, Шереметя, Малки чифлик и Русаля и др. Начело на комисията, която оценяваше конете, бе змс Борис Павлов.

Тържествата започнаха с водосвет, отслужен от Великотърновския митрополит Григорий. Любезен домакин на проявата бе кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, който получи и ред поздрави за своя имен ден и приветства гостите, като подчерта, че ККС „Калоян-92” за 17-и пореден път е държавен шампион на страната. „От древни времена народът ни почита конете – те са символ на силата, волята, устрема, победата. Благодаря на всички, които опазват и популяризират нашите обичаи. Благодаря на състезателите и колектива от Клуба по конен спорт „Калоян – 92”, на основателя му и треньор Михаил Костов. За поредна година техните успехи на национално и международно ниво прославят Велико Търново и Арбанаси”, обърна се към всички Даниел Панов. Той поздрави всички именици и им пожела здраве, щастие и много успехи.

Красиви костюми и стилно украсени коне демонстрираха жокеите, мнозина от които са не само състезатели на ККС „Калоян-92”, но и ученици в Спортното училище. В крайна сметка първото място спечели Йоана Николова с кобилата Fire Girl. На второ място бе класирана Ирина Николова с кобила Кристин, а на трето място бе Лоугън Саундърс с кобила Касида. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново