Националният ансамбъл по гимнастика: “Бъдете единни и се подкрепяйте винаги!”

Публикувано на пн, 4 февр. 2019
169 четения

Бъдете единни и се подкрепяйте винаги като нас! – това послание отправиха към десетките си фенове и написаха в книгата за гости на Клуб Седем гимнастичките от националния отбор по художествена гимнастика. Гостуването на грациите би рекордите по интерес във всички досегашни срещи в клуба – залата бе буквално препълнена от желаещи да видят и чуят златните момичета на Весела Димитрова и показа, че интересът и обичта към гимнастичките остават непреходна величина.
Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова, Камелия Стоилова, новите попълнения Натали Гигова и Марина Иванова излъчват чар и обаяние – точно както и в завладяващите си изпълнения в залата.
Взаимно се подкрепяме, така е много по-леко. Работата в екип е страхотна – когато играеш в ансамбъл, се чувстваш по-сигурен в себе си, страхотно е как си помагаме помежду си. Дори и да не си в настроение, винаги има кой да ти го оправи, да те подкрепи, казват националките. И признават, че винаги са се чудили на индивидуалните гимнастички как се справят сами на килима, как намират мотивация да са сами и да знаят, че всеки гледа именно тях. Когато си сам, винаги има огромно напрежение, докато в ансамбъл е страхотно и дори по-забавно.
“Случват ми се дни, в които не ми се тренира и влиза в залата, но когато видя всички тези момичета там и те винаги знаят какво да ми кажат и как да ме мотивират, изведнъж започва да ми се тренира и се потапяме в работата”, казва Мадлен Радуканова. “В спорта всеки отбор твърди, че е колектив, но аз ви гарантирам, че ние наистина сме едно цяло. Това е главното, което ни помага да сме на ниво”, категорична е капитанът Симона Дянкова.
Повечето са започнали на 6-7-годишна възраст с гимнастиката, но някои от тях – дори от тригодишни. Всеки ден са в залата по 10 часа. В гимнастиката гладът и драстичните мерки вече отдавна са в миналото, а спазването на диета си е лична отговорност на всяка от тях. Времената вече не са такива да не ядем нищо, но спазваме хранителен режим. Позволяваме си понякога шоколад и други вредни храни, но като цяло се стремим да се храним здравословно, признаха момичетата. В залата им доставят кетъринг, с който са длъжни да се съобразяват.
“Световното първенство за нас беше колкото удоволствие, толкова и напрежение. На масажа преди това се споглеждахме със замръзнали усмивки и направо се тресяхме от притеснение. Но когато излезем да загряваме, нещата стават много по-спокойни. Благодарим ви за подкрепата на световното. Никога не сме изпитвали такава емоция, никога не сме играли пред толкова уникална публика и медалите, които спечелихме, са благодарение на вашата подкрепа. Световното беше само два дни, но остави в сърцата ни емоции, които още ни държат”, сподели Стефани Кирякова.
Момичетата изненадаха всички, като извадиха и показаха триката, с които станаха световни шампионки на пет обръча, както и двата медала от световното първенство и златото от европейското.
Гимнастичките вече готвят новите композиции, с които се надяват да радват хората през настоящата година.
Как и колко време се гради едно съчетание? “Работата по него започва още на Белмекен с лагера за общофизическа подготовка. Самото съчетание вече е в главата на нашата треньорка, тя умее да прави страхотни съчетания, които да докосват хората. Споделя идеята си с нас, но и ние помагаме с каквото можем, започваме да мислим елементи. Така постепенно съчетанието се оформя с музика и движения. Работим го цяла година за световното първенство, което е най-важното ни състезание за годината. Всеки ден започваме с елементите, после играем съчетанието на малки елементи, на по-големи и накрая го сглобяваме цялото”, разказа капитанът на отбора Симона Дянкова, която е на 24 г. и е най-опитната състезателка. Повечето ѝ съотборнички обаче са на по 15-16 години. Момичетата признават честно, че не могат да преброят колко хиляди пъти изиграват едно съчетание. Споделят с удоволствие, че имат и свой принос за композициите. “Музиката ни води и като започнем да импровизираме, госпожата казва: това е много хубаво, ще го направим и включим. Основната дума обаче е на нашия главен треньор.”
“Композициите изцяло са дело на старши треньора Весела Димитрова и помощничката ѝ Михаела Маевска, а децата много им помагат. Ще разкрия една тайна – в новите композиции даже и танцовите стъпки, които са задължителни, са дело на Весела Димитрова и Симона Дянкова. Аз съм само балетен педагог и отговарям за пируетите, скоковете… Надявам се на Световната купа през април в София да видите новите им композиции, които са невероятни”, разказа Елица Луканова. И добави, че това е един къртовски труд, себераздаване и затова гимнастиката има такива успехи.
Всяка от националките си има свой най-любим уред, като за две от момичетата е лентата, но признават, че е много трудна и се изисква много техника. За други две е топката, за трета – бухалките, за четвърта – обръчът… Всеки уред обаче си има своя специфика.
Засега златните момичета са изцяло потопени в гимнастиката и нямат време за планове какво ще правят после в живота. “Главната ни цел е Олимпиадата в Токио, а след това може и да продължа като треньор. Но сега съм съсредоточена в състезанията”, казва Симона Дянкова. “Със Стефи си мечтаем един ден, като свършим със спортната кариера, да отидем на почивка в Гърция. Да я заведа на таверна с нейната любима синя рокля”, чистосърдечно признава едно от момичетата. Самата Стефани обаче сериозно казва, че след спорта иска да създаде семейство и да има дом, за да знае, че когато се прибере вкъщи, има кой да я чака. Но девойките признават, че колкото и да се канят един ден да не се занимават с гимнастика, е неизбежно да не правят нещо, свързано с този спорт, защото за тях той е призвание и съдба.
А след многото снимки и автографи с почитателите си, златните момичета освен подаръци получиха и сърдечното пожелание на всички да станат олимпийски шампионки.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново