Модерен стадион започнаха да изграждат в НВУ „Васил Левски“

Публикувано на вт, 9 май 2023
1571 четения

Първа копка на новия стадион в Националния военен университет „Васил Левски“ направи днес началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Гости на церемонията бяха директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ в Министерството на отбраната Людмил Михайлов, бригаден генерал Димитър Хлебаров, командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана, областният управител Георги Гугучков и инж. Николай Николов. Свещеноиконом Славчо направи водосвет и благослови начинанието в съслужение с отец Петър.

Футболен терен с естествена тревна настилка, лекоатлетическа писта с четири коридора, сектори за висок и дълъг скок и за тласкане на гюле ще има спортното съоръжение. Ще бъдат изградени още трибуна с 920 места, поливна система, дренажна канализация, административна сграда и паркинг.

Близо 5 млн. лв. ще инвестира НВУ „Васил Левски“, като средствата са целеви и са от Министерството на отбраната. Точната сума е 4 872 982 лв. с ДДС, а стадионът трябва да бъде изграден за две години. Той ще бъде най-модерният в системата на Българската армия. Спортното съоръжение ще има капацитета да поема домакинствата на различните армейски шампионати и целогодишно ще бъде на разположение на курсантите и студентите от Военния университет, които ще могат да спортуват, да тренират и да поддържат отличната си физическа подготовка.

„Горд съм, че точно аз имам възможността да направя символичната първа копка и да дам началото за изграждане на този стадион. Много благодарен съм, че Министерството на отбраната отпуснаха тези средства. В държавата всяка стотинка трябва да е насочена към постигането на определена способност. В частност това е така и в Министерството на отбраната и Българската армия. Средствата, които ще инвестираме в модерното спортно съоръжение, са инвестиция за повишаване мотивацията на личния състав. Този комплекс ще даде възможност всеки един от нас да повишаваме физическата си и психическа натренираност“, коментира началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. Проектант на обекта е проектантско бюро „Никел“, а изпълнител е Обединение „Спортно строителство – Търновград“ ДЗЗД. Веднага след символичната първа копка, бригаден генерал Иван Маламов и управителят на обединението Пламен Трифонов подписаха договора за изпълнение на обекта.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново