Млад талант стана осми в Европа по шахмат

Публикувано на пн, 16 авг. 2021
278 четения

Теодор Тутеков спечели 8-мо място на първенството на Европейския съюз по шахмат до 10 години, което се проведе в Мюрек, Австрия, което за рамките на такъв престижен форум е успех за малкия ни шахматист и за страната ни. Когато след 3-ти кръг поведе в класирането, Теодор всъщност бе подал заявка за много по-челно представяне, но претърпените две загуби впоследствие го лишиха от медалите. Тутеков завърши шампионата с положителен баланс от 4 победи, 3 ремита и 2 загуби.
Изиграха се общо 9 партии класически шах на контрола 90 минути + 30 секунди на ход, от които българският представител събра 5.5 точки, с което еднолично зае осмата позиция. Конкуренцията бе огромна, тъй като всяка държава бе изпратила най-добрите си състезатели. Теодор Тутеков е двукратен шампион на България за тази година и като такъв бе излъчен чрез квота от БФШ-1928 да бъде неин представител в Мюрек.
“Теди се бори достойно и представи България много добре. Като негов личен треньор не мога да не бъда критична и да не споделя, че може много повече. Съвсем отговорно заявявам, че имаше сили да стане дори шампион. Теди работи много, знае много и има огромно желание и любов към шахмата, боец е. Това, което му липсва, е още малко опит и да заздрави психиката си. За пръв път участваме на първенство на Европейския съюз, а в допълнение на това се наложи Теди да замине сам. Липсата на треньор винаги е осезаема. Разбира се, догодина ще гоним медалите!”, коментира личният треньор на Теодор международната майсторка за жени Цвета Галунова.
Следващият турнир, който предстои на Теодор, е международният оупън турнир в Приморско през септември, където ще се бори със силни и вече доказани играчи. Според неговите треньори трябва да се играе с възможно по-силни съперници, за да се черпи от изворите на най-добрите.
А. АТАНАСОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново