Лясковец събра 93 шахматисти от четири страни

Публикувано на ср, 23 ян. 2019
147 четения

93-ма шахматисти от България, Турция, Македония и Русия премериха сили на шахматния турнир за купа “Лясковец”. Организатори на събитието бяха ШК “Асеневци” , Община Лясковец и ШК “Лясковец”. Наградният фонд бе близо 1000 лв.
Купата спечели представителят на “Асеновец” (Асеновград) Стоян Стоянов, който еднолично завърши на първо място с резултат 5.5 от 6 възможни точки. Второ-четвърто място разделиха трима състезатели, но допълнителните показатели отредиха среброто на Христо Христов от “Ивис” (София). На трето място се нареди Вергил Василев от Ловеч, а четвърти е представителят на домакините от “Асеневци” Лъчезар Колев. “13-годишната ни млада надежда отново показа блестяща игра. Това е трети пореден турнир, който Лъчо завършва без загуба. Бъдещето му изглежда много обещаващо, надявам се да продължава да играе и тренира със същия голям хъс и упоритост!”, коментира треньорът му Даян Нинов. Първи при ветераните и седми в генералното класиране стана 80-годишният Петър Арнаудов от Разград. В ело категорията до 1900 надделя Станислав Ботев от Русе.
Както винаги, ШК “Асенвци” не бяха забравили и малките любители на древната игра. “В нашите турнири винаги има силно участие на деца, затова и много държим да разпалваме шахматния огън в тях и да възнаграждаваме труда и смелостта, която проявяват в борбата с големите майстори” – коментираха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов. В отделните възрастови групи до 8, 10, 12 и 14 години бяха раздадени купи за победителите, а медалите се разпределиха отделно за момичета и момчета. При 8-годишните момичета Яна Матеева от “Чесбомб” убедително завоюва първото място, като взе и купата в същата категория. При момчетата със злато се окичи Румен Мързаков от Варна. В групата на 10-годишните купата спечели Данаил Боев от “Асеневци”. При 10-годишните момичета първа стана Стефани Бижева от “Етър”. Купата на 12-годишните отиде в Пловдив при Симеон Тодев, а златото при девойките завоюва Нора Рашева от Плевен. Нейната съгражданка Ева Русева пък триумфира в най-високата категория до 14 г., а купата при най-големите убедително грабна Лъчезар Колев от ШК “Асеневци”.
“Фактът, че за втора поредна година Лясковец се радва на такъв огромен интерес и събира рекорден брой състезатели, много ни радва и амбицира за още по-сериозна работа с Общината. Към момента работим с над 40 деца в училищата и детските градини и забелязваме как шахматът става все по-популярен и предпочитан спорт. Сърдечно благодарим на кмета на Лясковец д-р Ивелина Гецова и на Общината за цялостното им съдействие и подпомагане на тренировъчния процес с децата и организацията на турнира”, заявиха организаторите.
Следващата проява на ШК “Асеневци” е в събота, когато ще се проведе III-тото издание на купа “Снежна царица”, където са поканени всички деца от школата.
От състезателите на ШК “Етър” освен златния медал на Стефани Бижева при момичетата до 10 години, Стилиан Ангелов стана трети до 14 г. Веселин Чамурков раздели 1-4 място при момчетата до 10 с 3 точки, но малшанс го лиши от заслужения медал. Слав Чамурков е пети с 2,5 точки.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново