Кметът Даниел Панов поздрави спортните деятели с професионалния им празник

Публикувано на сб, 18 май 2019
51 четения

Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави работещите в сферата на спорта с професионалния им празник – 17 май. Той припомни, че на тази дата преди 125 години в София пристигат първите учители по физическо възпитание. Мисията им е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Затова 17 май е честван като професионален празник на българския спорт.

„Не бива да забравяме, че заслугата за това е на търновеца Георги Живков. Като министър на просвещението, през 1893 година той посещава швейцарския град Лозана и кани 10 спортни педагози да посетят България. Молбата е удовлетворена и през май 1894 година това се случва – десет учители от Швейцария пристигат в нашата държава”, коментира Панов.

Георги Живков е един от строителите на следосвобожденска България. Учител, революционер, директор на Варненската девическа гимназия, първи кмет на Търново, три пъти председател на Народното събрание и министър на просвещението в Княжество българия. Георги Живков, Стефан Стамболов и ген. Сава Муткуров са единствените българи, които са кавалери на първата степен на ордена “За храброст”.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново