Кина Павлова спечели три медала от Балканиада след 50 г. отсъствие

Публикувано на ср, 2 Окт. 2019
219 четения

Изключително завръщане към спорта направи великотърновката Кина Павлова, която спечели три медала на Балканиадата за ветерани по лека атлетика в Букурещ. Над 700 състезатели участваха в 24-тите Балкански игри, провели се на лекоатлетическия стадион “Йоланда Балаш” в румънската столица.
Кина Павлова спечели златни медали на хвърляне на чук и на диск в своята възрастова група 70-74 години, като добави и сребърно отличие на копие. Двата златни и сребърният медал белязаха нейното завръщане към спорта след цели 50 години!
Тя е сестра на изтъкнатия треньор Иван Павлов, който още през 1967 г. бе обявен за Спортист № 1 на Великотърновски окръг, през 1969 г. става балкански шампион на копие, а след спортната си кариера е един от най-добрите треньори в този спорт у нас, подготвяйки много елитни състезатели, в това число и световната рекордьорка в дисциплината хвърляне на копие Антоанета Тодорова-Селенска.
Кина Павлова бе подготвяна за Балканиадата от треньора Никола Гунчев. “Кинчето се състезаваше още като ученичка в хвърлянията, но после не продължи със спорта. От доста време ѝ предлагах да възобнови тренировки и участия при ветераните и от тази пролет започнахме работа – на стадионите във В. Търново и Килифарево. На държавното първенство за ветерани тя стана първа на копие и на диск и решихме да участва на Балканиадата”, разказа Никола Гунчев. Самият той не успя да вземе участие в Букурещ поради здравословни причини. 77-годишният ветеран е завършил Висшия институт по физкултура в Киев и още се състезава активно.
Със спечелените отличия Кина Павлова стана първата жена от 25 години насам при ветераните, донесла медали от Балкански игри. Амбициите вече са насочени към следващата Балканиада, която ще е през септември 2020 г. в Албания. Тази страна за първи път ще бъде домакин на такава проява. Ако е здрав и в кондиция, Никола Гунчев също ще вземе участие в надпреварата.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново