Калояна Крумова-Цончева – Треньор № 1 на В. Търново за 2019 г.: “Треньорската професия винаги е неблагодарна”

Публикувано на чт, 16 ян. 2020
494 четения

Калояна Крумова-Цончева от СК “Етър-Стил” стана безапелационен победител в анкетата на Община Велико Търново за Треньор на годината. Тя изпревари в подреждането Александър Луканов от “АП спорт”, Николай Викторов (СК “Етър-Виктори 2011”) и Евгени Донев (БК “Ивайло”).
Калояна Крумова-Цончева получи на церемонията наградата си от председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов. През годината възпитаниците на треньорката по спортна гимнастика спечелиха 4 титли и още 12 медала от държавни първенства, 5 титли и още 11 медала от Купа България, отборни титли, призови класирания от международни турнири. Под нейно ръководство са включени 4 състезатели в националните гарнитури от 12 до 16 г.
– Как приемате това признание?
– Много съм горда. Не със себе си и с моите резултати, а с това, че ми е оценен трудът. При това – дългогодишният труд, защото 2019 г. бе просто поредната работна, планирана и успешна година. В същото време съм и мотивирана с тази награда, защото треньорската работа се нуждае и от мотивация. Много съм щастлива!
– А кое може да Ви демотивира в треньорската работа?
– Много фактори: родители, деца, плануване, участие на състезания – всичко в треньорската работа е стрес. Честно го казвам – който не е работил, той не е запознат с целия етап на тренировки, изпълнения на планове, изисквания. Плюс психологията на съвременното дете. Треньорската работа винаги е неблагодарна – това го знам още от времето на Нешка Робева и Иван Абаджиев.
– И все пак успехите са стимулиращи…
– Да, и за това съм страшно мотивирана да продължа! Но успехите са временни и краткотрайни и после започваш всичко отново.
– Спортната гимнастика е труден спорт…
– Абсолютно. Много трудоемък както за децата, така и за треньора, който вдига, придържа, пренася, за да се автоматизира всяко упражнение.
– Как успявате да задържите децата в залата – на тях също не им е лесно?
– Дълга и много трудна тема… Треньорът трябва да е и психолог, да създава различни мотивации, като не трябва и да се прекалява с това, защото детето свиква да получава наготово, без да полага достатъчно усилия. Треньорът трябва да знае точния момент кога и как да го “завърти” и да го мотивира с определен стимул. Лично аз раздавам ластици на момиченцата.
– Какво си пожелавате за 2020 година?
– Да ми е по-спокойна. Когато е по-спокойна, ще бъде и по-щастлива. По-спокойно да приемаме всички нередности, всички неуспехи, тогава човек работи по-уверено и идват и успехите.
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново