Калоян Махлянов с победа на финала на турнира във Фукуока

Публикувано на пн, 26 Ное. 2012
113 четения

Калоян Махлянов постигна победа в последния ден на турнира по сумо за купата на Императора във Фукуока. В 15-ия кръг на състезанието “одзеки” Котоошу победи маегашира Тойохибики. 203-сантиметровият великотърновец приложи любимата си техника “йорикири”, което му донесе 9 успех в турнира. По този начин Махлянов прекъсна серия от три поредни загуби във Фукуока. Те бяха инкасирани, след като Калоян срази йокодзуна Хакухо, взе осма победа в състезанието и си гарантира предсрочно запазване на втория по сила ранг в сумото – “одзеки” (голям шампион). След това последваха загуби от Точиозан, Гоейдо и най-ниския сумист в професионалната дивизия “макуучи” Тойоношима.
Спечелените 9 победи гарантират на Махлянов втора позиция в ранглистата за турнира в Токио през януари. Другият българин в сумото Даниел Иванов – Аойяма ще бъде понижен в ранглистата, след като се оттегли от участие преди деветия кръг на турнира, като до тогава имаше баланс от 6 победи и 2 загуби. Ранглистата (банзуке) ще бъде официално обявена в края на декември.
Йокодзуна Хакухо спечели 23-а купа на Императора. Великият шампион показа невероятната си класа, спечелвайки 14 победи в 15-те кръга. Монголецът се пропука единствено в схватката си с Котоошу в 11-ия ден на състезанието.
Георги ГЪРЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново