Изпълком решава днес дали ще има изпадащи отбори от Първа лига

Публикувано на ср, 28 апр. 2021
127 четения

Заседание на Изпълкома на БФС предстои днес от 14 ч., което може да внесе коренна промяна във формата на първенството. Основният въпрос е дали ще бъде прието Първа лига да бъде увеличена на 16 отбора и да няма директни изпадащи, а това би било чудесна новина и за “Етър”. Точката, в която е залегнало това проекторешение, е включена в дневния ред под името “Рестарт на първенството в Първа и Втора лига”. Тя е внесена за разглеждане от Професионалната футболна лига и кметове на няколко града.
Според разпоредбите на УЕФА подобна промяна може да се прави година по-рано, но в родния футбол всичко е възможно и дори вече има сходен прецедент със смяна на формата през 2016 г. И сега не е изключено да се стигне до рокада с връщане на старата класическа схема с 16 отбора, вместо с настоящите 14. Подобна идея се дискутира още от 2019 г. насам, когато изтече 3-годишният договор с нидерландската компания “Хиперкюб”.
Очаква се днес да бъде гласувано последният в Първа лига този сезон да играе бараж срещу третия във Втора лига. Така реално от елита може да няма изпадащ тим, ако той спечели плейофа. От Втора лига в елита ще влязат първите два тима – спечелилият вече промоция “Пирин” (Благоевград) и най-вероятно “Локомотив” (София). Така групата ще се увеличи до 16 тима.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново