Избраха спортната десятка за 2012 г., вече ще има ясни критерии за избора

Публикувано на вт, 18 Дек. 2012
376 четения

Спортната десятка на Велико Търново за 2012 г. бе избрана вчера, когато Постоянната комисия по спорта, туризма, децата и младежта съвместно със спортните журналисти направи своя избор. Гласуването успя от втори опит, след като в края на миналата седмица общинари и журналисти се скараха заради липсата на приети ясни критерии при определянето на Спортист № 1.
Новината от заседанието бе, че кметът Даниел Панов е издал заповед към спортните експерти още през януари да изготвят писмени критерии, които да бъдат разгледани и приети на първото заседание на спортната комисия за 2013 г. От своя страна пък председателят й Камен Алексиев покани на него и представителите на медиите, за да бъдат заедно изготвени критериите за избор. Последваха извинения от негова страна за неконструктивния тон и напускането на предишната сбирка, както и извинение от Йордан Дурчев към Румен Димитров, след което томахавката бе заровена.
Петко Павлов обяви, че след като ще има критерии, няма да бойкотира анкетата и препоръча занапред към всяка заявка от клубовете да има и копие на картотеката за съответната спортносъстезателна година, за да няма измами. Анатоли Петров препоръча на комисията да намали разликата в размера на премиите между отделните места, защото сега първият взима 1200 лв., а четвъртият в подреждането – едва 100 лв. Проф. Михаил Харалампиев пък предложи заявките от клубовете да постъпват поне 15 дни по-рано, за да има време да се разгледа и уточни документацията. Ще отпадне тазгодишното изискване всеки клуб да посочва само по един свой състезател, а по предложение на Камен Алексиев броят на хората, участващи в избора, ще бъде увеличен още, защото така ще има по-голяма обективност.
Два казуса възникнаха преди гласуването. Лекоатлетът Радослав Златанов, който бе номиниран от в. “Янтра ДНЕС” и от Фенклуб “Етър” за бронзовия си медал на Параолимпиадата в Лондон, не бе допуснат до участие в анкетата. Причината е, че в момента той е състезател на столичен клуб. Камен Алексиев обаче обяви, че двамата с Румен Димитров са имали среща с кмета Даниел Панов и председателя на Общинския съвет Николай Ашиков, на която е взето решение Златанов да не бъде включен, но да бъде специално поканен и отличен с парична премия на тържествената церемония в сряда за заслуги към великотърновския спорт.
Вторият казус бе наличието на петима състезатели на по 17-18 години в номинациите при юношите и девойките – Станислава Димитрова, Апостол Атанасов, Тодор Киров, Мартина Джулиева и Валентин Паскалев. Уточнено бе обаче, че възрастовата граница не е 16, а ще бъде занапред до 18 години.
Общо 16 човека гласуваха в анкетата – членовете на Постоянната комисия, общинският съветник Румен Димитров, спортните експерти Йордан Дурчев и Георги Давидов и по един журналист от местните медии.
Рекордно малък бе броят на кандидатите за топ 10 за “Спортист на Велико Търново” – след недопускането на Радослав Златанов едва 12 състезатели се бореха за място в десятката. В крайна сметка извън нея останаха само Тодорка Златкова (футбол) и Емил Могилков (тенис). Имената в нея засега бяха обявени само по азбучен ред, като точното подреждане ще стане ясно на тържествената церемония в сряда от 10 ч. в Ритуалната зала на Общината. Спорът за първото място обаче бе драматичен.
15 млади спортисти пък бяха номинирани за топ 5 при юношите и девойките до 18 години. След гласуването в петицата попаднаха Апостол Атанасов (ориентиране), Десислава Попова (футбол), Емил Стефанов (шахмат), Здравко Попов (бокс) и Станислава Димитрова (хандбал).
Оспорван бе и изборът за Треньор № 1, където от 11 кандидатури гласове получиха шестима. Това са (по азбучен ред) Йонка Генчева (хандбал), Калин Пенчев (ориентиране), Михаил Костов (конен спорт), Петър Николов (спортна гимнастика), Самир Мутишев (карате) и Светла Йорданова (шахмат).
Кметът Даниел Панов лично ще награди призьорите в сряда в Общината. За всеки от тях е предвидена красива статуетка, грамота и парична премия. 1200 лв. ще получи Спортистът № 1, 700 лв. – неговият подгласник, а 400 лв. – третият. Заелите от 4-о до 10-о място ще вземат по сто лева. 700 лв. е премията за Треньор № 1, а при юношите и девойките първият получава 300 лв., вторият – 200, а заелите от трето до пето място – по 100 лв.
Вместо заключение: неведнъж сме писали, че този род анкети пораждат недоволства и стават арена за лобиране и тънки сметки. Всяка година без изключение е било така. “Янтра ДНЕС” бе на път да откаже участие в анкетата, но спортните му репортери дадоха своя глас. Причината е, че за първи път бяха направени стъпки в решаването на многото неясноти – бе направена детайлна справка за постиженията, увеличени бяха наградите, а най-важното – от януари ще има и приети писмени точни критерии за следващата година. Защото без дух на конструктивност и прозрачност спортът във В. Търново няма как да върви нагоре.

Топ 10 на Велико Търново (мъже и жени)
Анна Коларова Етър-78 стрелба с лък
Григор Караиванов Трапезица-1954 ориентиране
Емил Денев Ви-Джи автомобилизъм
Зоя Стефанова Етър-64 хандбал
Кирил Николов Браун тим лека атлетика
Мирослав Илиев Калоян-92 конен спорт
Николай Димитров Браун тим ориентиране
Николай Йоргов Катана карате
Тинко Банабаков Ивайло бокс
Цветомира Пандова Ча-на кик бокс
Заб. Подреждането е по азбучен ред.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново