Ивайло Димитров: “Рецептата срещу ЦСКА е една – да играем колективно като отбор”

Публикувано на вт, 31 окт. 2023
98 четения

Ивайло Димитров – Косъма е роден на 26 март 1989 г. Син е на легендата на “Етър” и ЦСКА Емил Димитров. Самият той започва с футбола в ЦСКА, като преминава през всички гарнитури и стига до мъжкия отбор. Там записва само 1 мач, но става през същия сезон шампион с “червените”. Преотстъпен е на “Спортист” (Своге), минава през “Академик”, откъдето през 2011 г. идва в “Етър”. В кариерата си е играл още в “Добруджа”, “Арарат” (Ереван), “Жетису” (Казахстан), “Арда”, “Миньор”, “Локомотив” (Пд), но най-сериозни успехи постига със “Славия”, за който има над 130 мача и 30 гола. През 2019 г. отново бе за един полусезон в “Етър”, а през лятото е третото му завръщане при “болярите”, където е титуляр в атаката и започна да бележи голове.
Потърсихме Ивайло Димитров за интервю преди мачовете на етърци именно срещу бившите му отбори ЦСКА и “Славия”.

– Ивайло, имаш ли спомен за изявите на баща ти Емил Димитров?
– Спомените ми са само от видеоматериалите. Бил съм малък, казвали са ми, че съм бил на стадиона на мачовете му, но нямам ясни спомени от кариерата му. Гледал съм мачовете му на запис.
– Ти самият също си преминал през двата отбора, а тази седмица ще срещнете след ЦСКА и “Славия”, където направи най-запомнящата си кариера…
– Юноша съм на ЦСКА, водя се и шампион и имам медал, и даже носител на Суперкупата. Всъщност две години тренирах с първия отбор и ме взимаха в групата, но си играех за набора в школата. Бях само на 18 години. В момента ЦСКА показва много силен футбол, направиха много победи, откакто Ел Маестро е треньор. Определено имат голям подем и ще ни бъде много трудно. Но се подготвяме цяла седмица за двубоя и се надявам да се представим добре. Да вземем точка или три от този двубой.
– Според теб какво е необходимо, за да успеете да се противопоставите на ЦСКА?
– Рецептата е да играем като отбор. Не можем като ЦСКА да разчитаме на индивидуалната класа на футболистите. Трябва да сме един отбор, да заложим на колектива, всеки да помага на всеки и само така можем да вземем нещо от мача. “Лудогорец” или ЦСКА могат да си позволят някой да се пести, за да е по-свеж в атака, при нас всеки трябва да даде 100 % от себе си, колкото и клиширано да звучи това.
– После идва и важен мач със “Славия”, който е срещу директен противник?
– Да, с оглед на точките “Славия” се явява директен съперник. Имам много хубави спомени от “Славия”, бях там над 5 години, спечелихме купата и третото място, играхме в Европа… Но в случая ще съм срещу тях и няма място за сантименти.
Гостуваме в София, ще бъде много тежък мач. Те смениха треньора, дойде Загорчич, с който аз съм работил, вдигал е отбора в тежки ситуации. Връща се за трети път и им се получават нещата. Но има време за този мач, сега сме се концентрирали върху ЦСКА. Надявам се и оттам да вземем нещо, за нас до края всеки мач е финал, защото трябва да наваксваме точки.
– Вярваш ли, че “Етър” има сили да се измъкне от тази ситуация?
– Абсолютно. Има много мачове, но нещата зависят от нас – какво ще направим до декември и каква ще е разликата от другите. С една добра подготовка и вероятна селекция да се подсили отборът. Не сме загубили изобщо шансове, все пак не ни водят с 20 т. Аз вярвам в това, ако не вярвам – по-добре да си събирам багажа и да отивам да почивам… Всички сме отдадени на това, тренираме, в последните два мача резултатите са положителни.
– Това може ли да ви повлияе психологически?
– Позитивните резултати повдигат самочувствието и настроението, увереността на отбора. Като нямаше резултати се усещаше – в началото играехме добре, но не печелехме точки и след 3-4 мача идва разколебаване и несигурност. Това води до други грешки и губехме следващите мачове. Липсата на точки оказваше влияние – да си с 4 т. и да гледаш другите с по 10-11…
– Ивайло, откъде идва прякорът ти Косъма?
– От детските години. Тогава симпатизирах на Габриел Батистута, беше любимият ми нападател и си бях пуснал като него много дълга коса до раменете. Оттам почнаха бъзици като изпусна гол, че съм бил на косъм от гола. На 14-15 години се подстригах.
– За финал: още нещо за предстоящия мач с ЦСКА?
– Най-вече да вземем точки. Трябва да измъкнем нещо от този мач!
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново