Гимнастичка от “Етър-Елит” стана европейска шампионка!

Публикувано на сб, 28 Ное. 2020
9775 четения

15-годишната Стиляна Николова стана европейски шампион на лента при девойките на първенството на Стария континент в Киев. За първи път от 25 години насам България спечели европейско злато в гимнастиката. Последно страната ни триумфира с европейското злато през 1995 г., когато Теодора Александрова спечели финала в многобоя с обръч.

Стиляна спечели европейската титла във финала с лента. Българската фурия изигра изключително силно и най-чисто от всички финалистки съчетанието си по музика на „Канкан“ и заслужено взе най-високата оценка – 21.550 точки. А само една десета раздели Стиляна от първото място и във финала с топка.

Стиляна Николова е родена и отраснала в Египет, но в България се състезава за великотърновския „Етър-Елит”. Шампион на страната е в младшата и старшата възраст. Уникален талант с огромно бъдеще в художествената гимнастика, тя е дъщеря на Паулина Николова – световна шампионка с ансамбъла на България през 1983 и 1985 г., и се готви от по-голямата си сестра Паола. Нейн баща е бившият футболен национал Илия Дяков. Още от 2013 г. Стиляна Николова се състезава от името на великотърновския „Етър-Елит”, като въпреки че живее в Египет и учи там в руско училище, често идва на тренировъчни лагери в залата по художествена гимнастика на стадион „Ивайло”.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново