Георги Василев – Треньор № 1 на Велико Търново за ХХ век: “Футболът трябва да продължи, не виждам смисъл от лятна пауза”

Публикувано на вт, 12 май 2020
265 четения

За ситуацията с принудителната пауза покрай пандемията, за предстоящото възобновявене на футболните първенства, как ще навлязат играчите в подновяването на сезона, какви са очакванията за “Етър” разговаряхме с най-успешния великотърновски треньор Георги Василев. Той активно следи футболните процеси в ролята на анализатор на базата на огромния си опит и познания.

– Г-н Василев, как сте, как изкарахте социалната изолация?
– Да чукнем на дърво – добре, в тесен кръг с децата и семейството. Живея на Арбанаси, времето се оправя вече и залагам предимно на разходки, спортувам, колкото мога. Отбелязахме и Гергьовден с агнешко и традиционните неща, празниците са хубави, но сега бяха в малко ограничени периметри. В този момент болшинството изпълнявахме повечето неща от страх, но с дисциплина.
– Адекватни ли бяха ограничителните мерки и как ги спазваха хората?
– Не мога да коментирам дали са ги спазвали, но ние сме свикнали да правим сравнение с другите страни и смятам, че това, което направиха правителството и щабът, е полезно. Макар че, когато си отива човешки живот, не можеш да даваш позитивни оценки. Прави ми впечатление, че много хора обезценяват това, което се прави, и вероятно гонят някакви други интереси. Не сме затворен кръг, за да правим генерални изводи само за България, имаме информация за другите страни и реалната оценка е, че хората от правителството и щаба се справят. Влагат усилия и компетентност.
Някои хора имат други интереси, но аз съм привърженик на тезата, че завистта поражда най-големите дефекти в човека – омраза, ярост, непризнание… Повече внимание трябва да обърнем на мерките и да ги изпълняваме и е хубаво, че болшинството от хората го правят и оценяват. Като гледаме какво става по света – дано не стигаме другите държави поне в това отношение. Поне тук държим (смее се).
– Два месеца без футбол – досега това не се е случвало в историята…
– И за мен, и за активните спортисти това е едно мъртво неприятно време. Особено за човек, който е свикнал да работи и да живее с емоциите на спорта. Футболът е в кръвта ни, той се дължи най-вече на популярността си и зрителския интерес. Живеем с надеждата, че и това време ще свърши. Ето, вече моите любимци – германците, започват.
– Като именит треньор, според Вас как се отразява тази пауза на футболистите – физически и психически?
– Не съм контактувал сега с клубове и играчи, но предполагам, че този период не е останал пасивен. Според условията и предписанията професионалните клубове са си направили планове и индивидуални програми. Който мисли отговорно за своето бъдеще, има някакво ниво на подготовка.
– Колко време им трябва, за да върнат формата си?
– За пръв път се случва така, имало е индивидуално отсъствие на играчи заради контузии, но масово се случва за пръв път. Но това е добрата страна в лошото – всички отбори и играчи ще влязат от една база в отборната работа и мачовете. Който е бил сериозен и отговорен в тази пауза – ще бъде по-добре. Минимум три седмици са нужни да стъпиш на някаква основа, дори не говорим за форма, защото тя се постига с много физически усилия.
– От БФС направиха три етапа за подготовката – първо групи по няколко човека, после повече, а третата седмица – пълни отборни тренировки…
– Това са общи препоръки, но треньорите, които работят в клубовете, имат по-конкретна програма и изисквания по отделните компоненти от подготовката на даден футболист.
– Как трябва според Вас да продължи първенството – само с два кръга, с пълни или съкратени плейофи?
– Зависи от времето, което ще се използва. Летните паузи напоследък са обвързани вече с квалификациите за Европа, изискват по-ранна подготовка. Смятам, че тази лятна пауза съвсем трябва да се съкрати или въобще да се елиминира, не виждам смисъл от лятна почивка!
– ФИФА въвежда 5 смени на мач, но всяка страна ще си решава сама. Вие за или против сте?
– Какъв е смисълът от това? Ако е временно като експеримент – да. Това дали ще направиш успешна смяна, или ще спестиш контузия, няма да е най-точното. Не бих се ангажирал да дам мнение дали това е полезно. За кратък период от време не знам какъв ще е ефектът.
– Вие следите постоянно “Етър”, как оценявате представянето през пролетта и какви са очакванията?
– “Етър” се представи през пролетта доста добре. Има футболисти, има и сериозен човек за треньор. Работи се доста добре. През есента имаше една несигурност, сега може да се говори доста по-оптимистично. Тези, които са били в добро състояние, се ядосват откъде дойде тази пауза, други, които пък казват: добре, че дойде, за да компенсираме. Всичко е в очакване да видим как ще тръгне оттук нататък.
– Има един казус за Втора лига – дали да се доиграва първенството. Правилно ли е да се пита самите клубове да го решат?
– Философията е ясна: ще се играе ли футбол, или няма да се играе? Ако се спре административно, много отбори, които са засегнати, ще имат негативна оценка. Те си имат своите надежди за първенството. Друг въпрос е колко са реални, но все пак имат своите основания. Какво пречи първенството на Втора лига да завърши?! Така или иначе, това са футболисти с професионални договори и за тях е важно да работят, а не да получат административно класиране. Сигурен съм, че и собствениците са на мнение, че трябва да се плаща за свършена работа от играчите.
– По-различен ли ще бъде футболът занапред и докога? Ето, със сигурност в близко бъдеще мачовете ще са без публика…
– Само можем да гадаем и да предполагаме. Футболът без публика не е приятен, но ситуацията засега го налага. Добре, че има телевизия и възможности да се предават мачовете. Отборите са длъжни да играят при тези обстоятелства, феновете поне ще могат да гледат мачовете, ще имат представа за това, което става. Ще трябва да се прояви разбиране в тази ситуация.
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново