Феновете – срещу промените в Закона за футболното хулиганство

Публикувано на пт, 14 Дек. 2012
136 четения

Срещу промените в Закона за футболното хулиганство се надигнаха организираните привърженици на най-големите футболни клубове в България. Привържениците на различни клубове се обединиха срещу промените в Закона за опазването на обществения ред, насочен към справянето с проблемите с футболното хулиганство. Те са недоволни от няколко членове в новия текст, касаещи забраната за влизане на малолетни лица на стадионите, както и за използването на пиротехника.
В 17:30 ч. в сряда въпреки големия студ членовете на Фенклуб “Етър” се събраха в центъра на града пред “Майка България”, където заявиха своята категорична позиция. Те разпънаха плакати с надписи “Фен не е Рецидивист” и “Децата – на футбол, не пред компютри!” и запалиха факли, като пяха химна на България, а след това и поиграха футбол в парка. По същото време в още 14 града в страната са се състояли подобни протести, като готовност са изразили агитките на почти всички отбори от “А” група.
Позицията на Фенклуб “Етър” изрази неговият председател Венелин Русанов. “Според нас това е нещо, което ще убие футбола в цялата страна, защото той ще остане без хора, които да го подкрепят. Третират се като рецидивисти всички, които ходят по мачовете. Не е нормално едно дете на 12 или 14 г. да не може да отиде на мач, дори от 14 часа. Трябвало да има документ, в който са подписани и двамата родители, същевременно и декларация на родителя, който не присъства. Същото е и при младежите над 14 г. Може да бъде заведен на мач от негов приятел, но пак трябва да има нотариално заверена декларация от родител, а ако е от учител, той пък трябва да има от директора… Това убива фенството като цяло и все едно казват на децата: стойте си у вас и играйте на компютъра, няма защо да ходите на мач, там е много страшно, а и да отидете – няма да ви пуснем.
Вторият проблем е с пиротехниката. За една факла ще ни карат да полагаме обществено-полезен труд с наложена забрана за посещения на спортни мероприятия. И трябва по време на тях да се подписваш в РПУ. Ами ако аз имам такава забрана, но в момента съм на Слънчев бряг, какво правим?! Удължават я с още две години… За тях явно феновете пречат на обществото. Ние сме срещу безумието, а не срещу мерките – ето, съгласни сме, когато забраниха бомбичките. На мач отиваме да се веселим, а не да правим проблеми. За нас спортът е игра, в която по цивилизован начин трябва да побеждава по-добрият”, заяви Венелин Русанов.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново