Феновете на “Етър” събират средства за електронно табло на стадион “Ивайло”

Публикувано на чт, 20 февр. 2020
338 четения

Мащабна инициатива за събиране на средства за поставяне на електронно табло на стадион “Ивайло” стартираха фенове на отбора. В последните години стадионът бе значително модернизиран – с качествено тревно покритие, модерно осветление, едно от най-добрите в страната, качествена лекоатлетическа писта, ремонт на трибуните и спортните зали. Липсата на електронно табло обаче е проблем и не позволява спортният комплекс да придобие завършен вид и да отговаря на изискванията на УЕФА за мачове от високо ниво. То е препоръчително и при предстоящото въвеждане на VAR у нас следващата пролет. Електронни табла на стадионите си имат дори отбори по-назад в класирането от “Етър”, като “Дунав” (Русе), “Царско село” и др. В досегашната си 60-годишна история “Ивайло” никога не е имал табло. Необходимата сума е 120 000 лв.
За реализиране на амбициозната цел е сформиран Инициативен комитет, в който влизат четирима души. В него се включват председателят на Фенклуб “Етър” Венелин Русанов, Александър Александров и Светослав Пенчев от Велико Търново и Кирил Кирилов от Арбанаси.
“За да се превърне стадион “Ивайло” в истинско спортно бижу, е необходимо монтиране и на електронно табло. Инвестицията ще предаде завършен вид на цялото ремонтирано съоръжение. За постигането на тази цел се създаде инициативен комитет.
Целта му е обединяване усилията на привържениците на спорта в град Велико Търново за събиране на дарения за покупка на електронно табло за стадион “Ивайло”, пише в програмния документ, разпространен от Инициативния комитет.
За целта е разкрита дарителска сметка, по която всяко физическо или юридическо лице може доброволно да внася парични средства. Сметката е разкрита в “Райфайзен Банк” с титуляр Сдружение Фенклуб Етър. Феновете са си поставили за цел да съберат до 120 000 лева, като са категорични, че сумата ще се използва само за покупка на електронно табло и с нея ще оперират задължително заедно четиримата членове на Инициативния комитет.
“По банковата сметка ще се набират парични средства единствено за покупка на електронно табло за стадион “Ивайло”. Паричните средства не могат да се използват за никакви други цели”, уточнява се в документа.
Феновете вече са представили идеята си пред кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, който я е подкрепил и е гарантирал пълно съдействие.
Средствата ще се набират в дарителска сметка в левове в клона на Райфайзенбанк в Горна Оряховица, който е предоставил най-добри условия на Инициативния комитет, за което феновете благодарят на управителя му Харалабми Хараламбиев и на адвокат Катя Генова, изготвила документите на инициативата.

Номерът на сметката е: BG85RZBB91551011745790, BIC:RZBBBGSF

Всеки, пожелал да подкрепи каузата, може да преведе сумата, която желае, по сметката. Средства ще се събират още и в урни преди и по време на мачове, с благотворителни търгове и т.н., които авторите на инициативата се ангажират да организират периодично.
“В ОП “Спортни имоти и прояви” имаме вече няколко оферти за лед табло. Още след влизането на “Етър” в “А” група направихме проучване на пазара по поръчение на кмета инж. Даниел Панов. Стадион “Ивайло” е сред най-големите у нас и таблото трябва да отговаря на очакванията на зрителите, част от които ще го гледат от близо 150 метра по диагонал”, коментира директорът на общинското предприятие Петко Павлов. След като научил за акцията на феновете, той отново водил разговори с вносители на лед табла и вече е представил актуализирани оферти на кмета.
Най-доброто място за разполагането му според него е в югозападния ъгъл на стадиона, между новите спортни зали и залата по спортна гимнастика. При реконструкцията на трафопоста бяха предвидени необходимите мощности за захранване на табло и рекламно трасе, добави още той.
Наличието на електронно табло е препоръчително за лицензиране на стадиона за провеждане на мачове от елита след въвеждане на системата VAR през пролетта на 2021 г. Петко Павлов вече е направил предварителен оглед на стадиона съвместно с Петър Петров, който отговаря за въвеждането на системата у нас. На таблото се изписва решението на реферите за една или друга спорна ситуация. Директорът на “Спортни имоти и прояви” бе категоричен, че решението кое табло и от коя фирма да се закупи ще бъде на Инициативния комитет.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново