Esports събитията превзеха спортната сцена

Публикувано на вт, 21 апр. 2020
159 четения

Електронните спортни дисциплини започнаха да печелят вниманието на аудиторията. Милиони фенове наблюдават професионалистите, а завидното количество спонсори и наградни фондове доказват, че глобалното им затвърждаване е вече факт. Една от причините е факта, че електронните игри винаги са имали огромна маса от почитатели и израстването им до това ниво беше само въпрос на време.

Друг положителен фактор е близостта на играчите и възможността да ги срещнете в онлайн пространството. Все повече играчи стриймват своята тренировка и демонстрират нови и нови умения. Не можем да пропуснем и наградните фондове от най-различни турнири, както и фактът, че именно тук се появиха доста нови милионери, канализирали уменията си пред компютъра и конзолата.

Изборът на организаторите се насочва към популярни заглавия, които отдавна са фактор в ежедневието. Едно такова е Counter-Strike:GO. Едва ли има човек, който да не е видял впечатляващите онлайн боеве, които се разиграват на редица карти. Играта е безплатна, което дава възможност на всеки човек да започне своята професионална кариера.

Редица критици биха попитали защо електронните спортове, се наричат спортове, след като там няма физическа активност. Отговорът се крие във факта, че в повечето случаи се наблюдава отборна игра, подготвя се стратегия и най-важното – победата зависи от колективното представяне. Други популярни заглавия са DOTA 2 и League of Legends. Там можем да наблюдаваме стратегия, техника и възможности за обрати по всяко време.

И нека не забравяме, че все повече онлайн турнири се провеждат с присъствието на FIFA. Добрият спортен симулатор има впечатляващи възможности и често ще открием дербита, за които дори Моуриньо би завидял. Освен красивите преживявания и спортни изяви, които все още нямат еквивалент, електронните спортове са достъпни за всички. Входът е отворен за зрители, играчи, коментатори и дори стриймъри.

Повечето турнири имат специално разработени канали с коментарно студио и още много други интересни подробности. За зрителите има подготвени награди, а и винаги може да откриете сериозно количество сблъсъци между професионалистите. Ако поне веднъж сте споделили няколко часа в игра с приятели, осъзнавате колко неограничени могат да бъдат възможностите и какво забавление доставят.

Последната стъпка, която може би беше необходима, за да се признаят и валидират подобни занимания е именно вниманието от букмейкърите. Оказва се, че не е задължително да сте гуру пред компютъра, за да започнете да печелите и редица букмейкъри са готови да предложат добри коефициенти за голяма част от онлайн игрите. Реномираните букмейкъри като Efbet имат цяла секция с електронни спортове. Там може да откриете дата и точен час в българско време за провеждането на събитието. Всичко останало се свежда до избора на вашите фаворити.

След това се подготвяте за адреналин, стискате палци на играчите и се надявате, че са избрали правилната стратегия. Добрата новина е, че никога няма да гледате един и същи турнир. Всеки път отборите са принудени да избират нов план за игра и точно това печели още повече внимание.

Друга причина за голямото внимание е фактът, че това е сравнително млада спортна дисциплина и тепърва ще ставаме свидетели на ключови фигури. Преди няколко години дори се коментираше възможността за вкарването на електронните спортове в олимпийските игри.

Последното ще отнеме малко време, но генерално и в момента този вид забавление не се притеснява дали ще достигне до такава висота. Все пак има по-сериозна аудитория от световния спортен формат, а и подозираме, че феновете няма да останат доволни, ако трябва да чакат четири години за провеждането на подобни колосални сблъсъци. И след като всяка година излизат нови заглавия, достойни за електронните спортове, можем да очакваме още по-голям интерес от почитателите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново