Емил Стефанов спечели убедително третия турнир “Млад гросмайстор”

Публикувано на вт, 22 Ян. 2013
245 четения

Тимът на ШК “Етър”, от ляво на дясно: Ива Пенчева, Емил Стефанов, Мартин Тодоров, отпред: Стефан Янев, Никола Николов, Стефан Тодоров.

Великотърновският шахматист Емил Стефанов спечели по убедителен начин третия турнир “Млад гросмайстор”, провел се в Плевен. Надпреварата е до 10 и до 16 години, като се правят и отделни класирания при 8, 10, 12 и 16-годишните, като събра за пореден път няколко настоящи и бивши шампиони на страната и призьори в своите възрасти. Общо турнирите в Плевен ще бъдат пет, като накрая първите 4 шахматисти в класирането от всяка възрастова група се класират за финалния турнир през май в Трявна. На него ще играят най-добрите 4 от петте зони в страната във всяка от възрастовите групи. Първите четирима в генералното класиране пък придобиват право на участие в международния турнир “Надеждите на света” във Варна.
Общо 50 състезатели се включиха в третото издание в Плевен, организирано от ШК “Плевен 21” – 21 в надпревата до 16 г. и 29 при 10-годишните.
Държавният шампион на страната до 14 г. Емил Стефанов, който е ученик в СОУ “Емилиян Станев”, беше безапелационен в седемте кръга, въпреки че поради регламента на практика участва в по-горна възрастова група. Великотърновецът стартира с три леки победи срещу по-слаби съперници, но решаващ бе 4-ият кръг, в който игра с белите фигури срещу поставената под № 1 в схемата Симонета Иванова от Плевен. До момента двамата имаха по един спечелен турнир от настоящата верига състезания “Млад гросмайстор”. Стефанов спечели, а в 5-ия кръг продължи победната серия с успех с черните фигури над шампиона на България до 12 г. Давид Цветанов. После в шестия кръг би и другия поставен преди него в схемата и с по-високо ело – Дарио Дерешки.
Така със 7 победи от 7 партии Емил Стефанов спечели категорично и взе втория от трите турнира досега. С това той води убедително и в генералното класиране, за което първият получава 15 т., вторият 14, третият – 13 и така до 15-ия, който взима една точка. Втора в турнира остана Симонета Иванова с 6 т., а трети е Дарио Дерешки с 5. Оставащите два турнира преди финалния са през февруари и март.
В Плевен ШК “Етър” бе представен от общо шестима шахматисти. Традиционно добре се представи Никола Николов от ЦДГ “Соня”, който стана трети сред участниците до 8 години. Никола събра 4 т. и продължава да е трети и в генералното класиране от веригата с добри шансове за финалите.
Стефан Янев от СОУ “Емилиян Станев” стана осми при 10-годишните, като има 4.5 точки. Осма е и Ива Пенчева от СГИ с 3.5 точки до 16 г. и също има шансове за краен успех. Стефан Тодоров от ОУ “Патриарх Евтимий” е на 11-о място до 10 г., като има 4 точки, а брат му Мартин Тодоров (от същото училище) завърши с 3 т. при големите.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. http://todoroff.wordpress.com

loading...
Пътни строежи - Велико Търново