Емил Стефанов направи отличен старт на силен турнир в Скопие

Публикувано на ср, 13 мар. 2013
201 четения

Македонската преса хвали 14-годишния българин

Великотърновският шахматист Емил Стефанов стартира отлично на силния международен турнир по шахмат в Скопие и още след първия кръг привлече вниманието на македонската преса. Шампионът на България до 14 години участва на Karpos Open 2013 в столицата на Македония. Надпреварата е изключително силна и е събрала десетки гросмайстори от цял свят. Списъчният състав е плътен със съвсем малко неградирани състезатели.
Това е един от най-силните международни турнири на Балканите, провеждани въобще, коментира председателят на ШК “Етър” Николай Йорданов. Има 237 участници от 31 държави, като гросмайсторите са 52 мъже и 4 жени, 24 са международните майстори, 29 – ФИДЕ майсторите, и т.н.
Емил Стефанов е със стартов номер 178, а неговата съотборничка от ШК “Етър” Ива Пенчева е 188-а. Водач е българският гросмайстор Иван Чепаринов, а световната вицешампионка гм Антоанета Стефанова е едва 37-ма по ело.
В първия кръг Емил се изправи с белите фигури срещу известния международен майстор Горан Арсович (Сърбия) с ело 2438. Преди две години Стефанов имаше загуба в Пловдив от брат му – също международен майстор.
Двамата направиха изключително оспорвана партия, която се игра до последно и бе една от последните три, завършили в първия ден. През цялото време Емил Стефанов, който е ученик в СОУ “Ем. Станев”, бе в спечелена позиция и направи поредица от силни ходове, но на петия час умората и напрежението си казаха своето и българинът позволи на съперника да се измъкне с реми.
Най-големият македонски вестник “Нова Македония” помества обширен материал за първия кръг, в който в подзаглавие отбелязва: “Приятно изненадаха холандката Антони, унгарецът Перчели и българинът Стефанов”.
“От другите изненади за отбелязване са ремито на холандката Фиона Антони (2152) срещу мм Иван Салгадо от Испания (2619), победата на унгареца Жомбор Перчели (2072) над белгиеца мм Вадим Малахатко (2571) и ремито на българина Емил Стефанов (1893) в партията с международния майстор от Сърбия Горан Арсович (2438)”, пише в материала.
Доказателството, че ремито не е случайно, бяха и следващите две партии на Емо – срещу мм Миран Зупе от Словения (2308) и срещу фм Любомир Илич от Македония (2198), като срещу втория отново изпусна победата в по-добра позиция. Тези му успехи го изпратиха да играе с черните фигури срещу младата унгарска гросмайсторка Анна Рудолф (2292). Двамата отново направиха оспорвана почти 5-часова партия с много обрати, в която опитът си каза думата и Стефанов загуби. Снощи той игра в петия кръг срещу Ибрахим Алишани от Сърбия (2167) и постигна блестяща победа с белите фигури.
Цялото това представяне бе само в рамките на 24 часа, предхождани от 8-часово пътуване до Скопие.
Другата представителка на ШК “Етър” Ива Пенчева (ело 1803) стартира със загуба от фм Марко Коденоти от Италия (2402), но във втория кръг постигна хубава победа с черните фигури над Влатко Кръстевски от Македония (2154). За жалост Ива после допусна загуби от Зарко Митковски (2170) и Мирослав Нисич от Сърбия (2079), а снощи игра с Васо Талевски от Македония.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново