Емануел Луканов: “Въпреки трудностите, целта пред “Етър” остава Първа лига”

Публикувано на пт, 9 Дек. 2022
171 четения

“Виолетовите” завършиха есенния полусезон на трето място с равен актив с втория “Крумовград” и на 5 от лидера ЦСКА 1948 II, който няма право на влизане. Воденият от Емо Луканов тим записа 8 победи, 6 равенства и 3 загуби, при голова разлика 20:10. Защитата на тима е втора по стабилност, но нападението не е дори в Топ 7 по резултатност. Старши треньорът Емануел Луканов направи оценка на представянето и сподели очакванията си за пролетта.
– Г-н Луканов, каква e оценката ви за есенния полусезон?
– Положителна, с оглед затрудненията, които ни съпътстваха от лятото насам. Изградихме нов отбор, събирайки малко набързо футболисти, с които да изградим колектив в движение и да постигнем желаните резултати. Считам, че позицията ни в класирането е много добра, на практика, ако сега бе свършил сезонът, щяхме да сме изпълнили целта и да сме част от елита.
– Можеше ли точките да са повече и класирането по-добро?
– Заради начина, по който се раздаваха футболистите в мачовете и тренировките, заслужавахме много повече и поне още 6 точки в актива си. За съжаление пропуснахме положения, които, ако бяхме реализирали, щяха да ни ги донесат. В същото време не помня да сме спечелили среща с късмет и да сме облагодетелствани от съдбата. Но това вече е минало. Предстоят почивка, подготовка и 17 мача за първенство, в които да извлечем максимума и да постигнем целта си.
– А тя остава ли Първа лига?
– Въпреки всички трудности, през които преминаваме – да.
– Разделихте се с двама основни футболисти, намерихте ли им вече заместници?
– Търсим варианти да ги заменим, но на този етап не сме разговаряли конкретно с никого. През зимната пауза е далеч по-трудно да намериш централен нападател. Както казва един италиански футболен специалист: с вратар и централен нападател не се правят компромиси. Можеш да сбъркаш с избора на жена, но не и с тези два поста.
– В случай, че ударите на камък с тарана, какво ще правите?
– Ще търсим офанзивни футболисти, които да действат зад нападателите, можем да играем с фалшива деветка и т.н., но все още е рано да коментираме схемата. Нека изчакаме да видим как ще се справим с търсенето на централен нападател.
– Намирането на реализатор ли е решението за повишаване на резултатността?
– Имахме създадени ситуации за гол в много от мачовете, но реализаторът в нашия отбор не успя да се възползва по най-добрия начин. Ако повече от създадените положения бяха финализирани, щяхме да имаме повече точки. Имахме мачове с по 7-8 ситуации, като с “Дунав”, “Миньор”, “Спортист”, “Беласица”, от които не се възползвахме по най-добрия начин и вместо да спечелим, завършихме наравно. Това са фактите.
– Може ли да се повиши още атрактивността в играта на отбора?
– Разбира се, всеки компонент може да се подобри и надгради. Дори и фактът, че сме сред най-солидните отбори, във фаза защита може да бъде с по-добри показатели. Защо през пролетния полусезон да не допуснем 6, вместо 10 гола, както през есенния? Защо вместо 20 да не отбележим 30 гола. Искам не да поддържаме, а да надграждаме…
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново