Димо Терзиев вицешампион на блиц, завърши с титла и два сребърни медала

Публикувано на вт, 4 Авг. 2020
54 четения

Вицешампионска титла на държавното първенство по блиц грабна шахматистът на ШК “Асеневци” Димо Терзиев. След големия успех в ускорения шах, където стана шампион на България до 16 години, в последния ден на първенствата в Асеноград той добави и вицешампионско отличие в блица, а преди това стори същото и в класическия шахмат.
На блиц Димо Терзиев финишира с 5.5 точки от 7 възможни, като записа 4 победи и 3 ремита без нито една загуба. Така стана еднолично втори на половин точка от шампиона. Цялостното му представяне в Асеновград бе отлично, като за всичките 21 срещи загуби само една партия! Стабилността в играта му доказва и престижните класирания, които той зае в състезанията. Негов основен конкурент в групата бе представителят на “ЧесБомб” (Пловдив) фм Цветан Стоянов, с когото си “разменяха” златния и сребърния медал по време на първенствата. Голяма заслуга за успеха на Димо има и неговият личен треньор гросмайстор Григор Григоров, който винаги е до него и му помага, дори и през онлайн връзка.
“Димо показа много отговорна игра и силна психика. Държавните първенства винаги са били едни от най-тежките изпитания за психиката на децата. Залогът е голям, в повечето случаи състезателите, които се борят за призовите места, са едни и същи и играят постоянно един срещу друг. Това внася голямо напрежение и ролята на конкретната подготовка срещу определен състезател става все по-голяма.
Често пъти се разиграват позиции, които са анализирани до голяма дълбочина и се разчита на изменение (новинка) след 10-15 ход. Това допълнително затормозява подготовката и сковава детската психика. Но истинските борци си проличават и Димо определено е един от тях. Напълно заслужено извоюва всичките си призови места, имаше сили дори и за още една титла, но както се казва, нека оставим набелязани цели и за догодина”, споделиха ръководителите на ШК “Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.
На Димо Терзиев му предстоят редица силни опън турнири до края на лятото, сред които са традиционният турнир в Тетевен и международният фестивал в Пардубице (Чехия), на които от клуба също му пожелават успех.
снимка
личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново