Държавните шампиони по шах до 8 и 10 г. стават ясни утре във В. Търново

Публикувано на чт, 7 мар. 2019
88 четения

Близо 80 деца спорят за шампионските титли в държавните първенства по класически шах за момчета и момичета до 8 и 10 години, които текат тази седмица във Велико Търново. Първенството ще продължи до 8 март, а на 9 и 10 март е държавното по ускорен шах, в последния ден е и шампионатът на блиц.
31 са участниците при момчетата до 10 г., 25 са при момчетата до 8 години, 14 момичета до 10 г. и 7 момичета до 8 години от над 20 клуба от страната. Велико Търново е представен от ШК “Асеневци” и ШК “Етър”.
Държавните първенства са организирани от Българската федерация по шахмат – 1928, ШК “Асеневци” и Община В. Търново. Надпреварата бе открита от председателя на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, който пожела на децата най-добрите да победят. Главен съдия е Иван Стойнов, а помощник-съдии са Мирослав Митев, Даян Нинов и Цвета Галунова.
Момчетата до 8 години играят по Швейцарската система в 9 кръга, момичетата до 8 г. – в седем кръга. При 10-годишните също момчетата играят по 9 партии, а момичетата – по седем. Контролата за игра е 90 минути за завършване на партията с допълнително време 30 секунди на ход, считано от първия ход.
Купа и златен медал са предвидени за победителите във всеки от четирите турнира, сребърни и бронзови отличия за заелите втори и трети места. Шампионката до 8 г. и шампионът до 10 г. получават и квота за участие в Европейско индивидулно първенство от 10 до 18 юли в Чехия, а шампионът до 8 г. и шампионката до 10 г. взимат квоти за участие в първенството на Европейския шахматен съюз (30.07 – 08.08.) в Австрия. Освен това четиримата първенци ще придобият и право на участие без такса в международните турнири “Тетевен”, “Кесаровски-Станчев” и “Мемориал Георги Трингов”.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново