Дани Арсов в MINI и Алекс Дешков в MiniBG са шампиони на Националните картинг серии за 2019-а година!

Публикувано на чт, 3 окт. 2019
520 четения

След поредната двойна великотърновска победа, Дани Арсов в MINI и Алекс Дешков в MiniBG са шампиони на Националните картинг серии за 2019-а година!

След като през сезон 2018 Данислав Арсов върна Велико Търново на върха на българския картинг спорт след 28-годишно прекъсване, в приключилия миналата неделя шампионат 2019 той категорично – с 5 победи от 6 състезания (и единствена загуба заради удар от друг състезател) защити титлата си, а Александър Дешков добави великотърновска титла и при най-малките в дебютния си сезон също толкова безапелационно, спечелвайки 4 от провелите се 6 кръга.

И докато за Дани участието в последното за сезона състезание миналия уикенд на пистата в град Кюстендил беше само въпрос на чест, след като вече си бе осигурил титлата още в предпоследния кръг, за Алекс то бе решително, доколкото разликата между него и основния му конкурент беше само 1 точка. Алекс обаче, макар и само 7 месеца след като за пръв път седна в професионален картинг, показа характер и въпреки напрежението и здравословните проблеми, които го съпътстваха по време на състезанието, беше изключително спокоен и уверен, и единствената сесия, която не спечели през целия състезателен уикенд беше поради удар от страна на съперника си за титлата във втория квалификационен хийт. И в двата финални манша обаче младият талант на Планекс Рейсинг Тийм стартира от първа позиция и взе сериозен аванс още след старта, изключвайки по този начин всяка възможност от инциденти, проблеми и изненади, и финиширайки първи с огромна преднина категорично подпечата първата си шампионска титла още в първия си сезон в професионалния картинг.

В по-горния клас MINI, въпреки че липсваше каквато и да е интрига относно шампионската титла – Дани Арсов водеше с 57 точки пред втория при максимално 50 точки, които трябваше да бъдат разпределени, събитията отново се развиха изключително интересно, динамично и драматично. Състезател с технически проблеми попречи на Дани да направи бърза обиколка по време на квалификациите, а наказание след изключително технично, сложно и на висока скорост изпреварване в края на старт-финалната права по време на първия квалификационен хийт го оставиха на 6-та стартова позиция за първия от неделните финали. В него обаче, излизайки 3-ти още след първия завой, до края на манша пилотът на GO GRILL – вече двукратен шампион, изпревари и останалите си съперници и финишира първи, а във втория манш вече първата стартова позиция наглед лесно беше превърната в още една победа – въпреки че старото и амортизирано шаси, стандартният заводски двигател, който за това състезание не получи дори елементарната обичайна поддръжка, както и липсата на професионален треньор и механик лишиха великотърновския талант от нужната скорост и го оставиха с едва 5-то време от всички състезатели за този последно спечелен за сезона манш.

Третият местен пилот – Красимир Лазаров в „кралския“ клас KZ, за съжаление не успя да вземе участие в това състезание поради служебни ангажименти. Краси обаче вече се е съсредоточил и сериозно се подготвя за запомнящо се участие в следващия шампионат, по примера на по-малките си колеги.

За младите ни пилоти – и двамата ученици в ОУ „Бачо Киро“, предстоят няколко месеца на усърдно залягане над уроците, годишно награждаване в края на годината, а напролет – при достатъчно късмет и подкрепа – нови стартове и – дай Боже – нови победи и купи.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново