Атанас Атанасов спаси купата “Втора младост”

Публикувано на пн, 22 апр. 2019
77 четения

Атанас Атанасов спаси шахматната купа “Втора младост” в юбилейното издание на турнира за ветерани, който се провежда ежемесечно в едноименния клуб във В. Търново. Веригата от тези турнири бе създадена по идея и организация на мс Иван Илийков и функционира безпроблемно вече много години.
Този път престижният преходен приз стана достояние на о.р. Атанас Атанасов, многократен победител в тези състезания (9 пъти през изминалите години). Той грабна първото място с впечатляващите 7.5 точки от 9 възможни – без нито една загуба при три борбени ремита. С това си постижение Атанасов на практика спаси купата, тъй като, ако първото място бе взел мс Димитър Цеков, последният според регламента можеше да направи три последователни победи и да задържи отличието завинаги в себе си. На второ и трето място се класираха най-възрастният участник Константин Дянков с 5.5 точки и Димитър Цеков с 5 точки.
За отбелязване е играта на дебютанта в този род състезания – артист-оркестранта Тодор Пушкаров, който за трети пореден път се класира на престижното четвърто място, като освен всичко друго, помогна с участие и най-вече със средства за провеждането на заключителната част от мероприятието. Благодариха му всички участници и най-вече Димитър Цеков, който в качеството си на победител от последното състезание имаше задължението да организира турнира. Пушкаров се оказа единственият спонсор от създаването на турнира. Що се отнася до игровите му качества, той направи приятно впечатление с някои свои партии, достойни за приз за красота, особено срещу Станьо Гатев в петия кръг.
Последните девето и десето място заеха съответно Петров и Гатев, които ще трябва да се явят на квалификация заедно с всички желаещи на 15 май от 13:30 ч.
Арбитражът на състезанието беше поверен на Огнян Петров, който с компетентното и най-вече безкомпромисно съдийство допринесе много за безпроблемното му провеждане. Участниците в двата турнира (квалификационния и основния) благодарят на ръководството и уредниците на клуба, биз чието дейно участие и добра воля нямаше да бъде възможно провеждането на нито едно от тези състезатия, съобщи Живко Хлебаров.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново