Атанас Атанасов – президент на ХК “Етър-64”: “Хандбалът е едно от лицата на спорта в града, проблем е базата и финансирането”

Публикувано на чт, 24 ян. 2019
393 четения

“Етър-64” планира от лятото да изгради и мъжки отбор в елитната “А” група. Така клубът ще има действащи отбори в двете направления във всички възрасти, като се започне от 10-годишните момичета и момчета и се стигне до жените и мъжете. Новината съобщи президентът на клуба Атанас Атанасов, който направи равносметка на постигнатото и непостигнатото през последната година, както и говори за трудностите при финансирането и от липсата на достатъчно зали за подготовка за всички възрасти.

– Г-н Атанасов, каква година изпрати хандбалният “Етър-64”?
– Противоречива, защото от много години насам за първи път не можахме да се преборим за титлата или купата на България. От 2008 г. досега винаги взимахме поне едното от тях или дори правихме дубъли. Миналия сезон така се стекоха нещата, че точно във важните мачове бяхме в силна позиция, но допуснахме дребни грешки. В полуфиналите за купата пък ни загърбваше късметът и срещахме най-силния противник. Не търся оправдания, отборът чувства своята вина и го прие тежко, защото никога досега не бяхме приключвали още в края на април. Но поне на плажен хандбал успяхме да станем шампиони, въпреки че отидохме само с две опитни състезателки, и защитихме титлата си.
– Как стоят нещата при подрастващите?
– И там има известно отстъпление, но причината е проблемът с базата. Сега временно заради проблема със Спортното училище, което още не е влязло в основната си сграда, за нас остава свободна зала за тренировки следобед. Те учат следобед и освобождават часове в “Емилиян Станев”, като волейболът е преместен там. Но това е само временно, в последните две-три години влизаме в часовия пояс 13-17 ч. съвместно с волейбола. А ние имаме 10 подрастващи отбора и те не могат да постигат резултати само с две тренировки седмично. Без помощта на Общинския съвет и спортната комисия и намиране на място, където да тренира волейболът, ние ще продължаваме да губим деца и да влошаваме резултатите си. Без редовен тренировъчен режим поне 4 дни няма как да има резултати. Върне ли се редовният график, зала “Сава Величков” става претоварена. Преди години това бе храмът на хандбала, но после влязоха бадминтонът и волейболът. Нашите отбори от всички възрасти участват в състезания.
– Колко възрасти имате в клуба?
– В женското направление – всички възрасти: 10, 11, 12, 14, 16 и 19-годишни. Като прибавим вече и 10, 11, 12 и 14-годишните момчета, какво става?!
– Виждате ли някакъв вариант за решение на проблема?
– Разтоварването на графика в зала “Сава Величков” е разковничето, както беше преди много години. Женският тим трябва да започне ежедневно след 17:30 ч. да тренира в ДКС “В. Левски”, но при нормални условия и отоплена зала. Имаме модел в лицето на зала “Орловец” в Габрово, където определени средства се дават за перманентно отопление на залата. Там залата се експлоатира по цял ден плътно. Проблемът ще се задълбочи от есента, ако направим и мъжки хандбален отбор в “А” група. При това развитие на нашия клуб, в който всичките ни отбори участват в спортния календар, немислимо е нещата да продължават по този начин. След Цар Футбол, вторият отбор, който представя Велико Търново на елитно ниво, е хандбалният “Етър-64”.
– През есента успяхте ли да стабилизирате спортно-технически отбора?
– След здравословните проблеми при Деница Иванова, която ще отсъства трайно, имаше риск да останем само с най-младите. Но се завърнаха Маги Христова и Деница Асенова, това даде друг облик на отбора и станахме отново конкурентоспособни. Те са си от нашата школа, бързо се напаснаха с тима. Този сезон има 4 силни отбора в първенството – ние, “Бъки”, “Свиленград” и “Шумен”. В момента сме на 1 т. от водача “Бъки” и в неделя му гостуваме в Габрово, но все още нищо не е решено. Има нова формула на първенството – след края на редовния сезон първите три ще играят всеки срещу всеки, както и вторите три. Накрая в полуфиналите ще се срещнат първият срещу четвъртия и вторият срещу третия. А победителите отиват на финал за титлата, така че има много мачове.
– Удачна ли е тази формула?
– Да, защото осигурява на отборите много срещи. България т.г. е домакин на Европейско първенство за девойки до 20 г. във Варна през юни и трябваше максимално да удължим състезателния календар, за да не се получи прекъсване за националките преди европейското.
– Шансовете на “Етър-64” за шампионска титла?
– В отбора има нагласа за битка. Тренират отговорно и сериозно, върна се увереността след победата ни в Шумен, когато показахме, че никой не бива да ни отписва.
– Как правите тази сплав в отбора, след като разполагате само с твърде млади и със съвсем опитни хандбалистки, а няма такива на средна възраст?
– Това вече е въпрос към треньорката Йонка Генчева. Постоянна работа, наличие на колектив, въпреки че не е като преди години, когато вървеше само едно поколение. Мария Йорданова учи в София и се готви по индивидуална програма, пътува за мачовете в края на седмицата. За контузията на Кристияна Караманлиева се оказах лош пророк – няма скъсан менискус и ще пропусне двата мача от редовния сезон, но дано е готова за финала за Купата на България.
– Стана ли ясно къде ще са финалите?
– Да, в Свиленград на 9 и 10 февруари. Ние също бяхме кандидати за домакинството. В полуфинала играем срещу домакините, а в другия мач са “Бъки” и “Ники спорт”.
– Реална ли е идеята да направите и мъжки отбор в “А” група?
– Да. Сегашният ни отбор е лидер в “Б” група и то с наличния потенциал. Преди години Румен Трифонов и Веско Василев дълги години работеха в “Боляри” в мъжкото направление и създадоха много силни играчи, които излязоха в страната и чужбина. Момчетата са пръснати в няколко отбора и сега са готови да се приберат във В. Търново. Още тази есен този отбор има потенциал да бъде в челната шестица на “А” група. Необходимият ресурс е около 50 000 лв. на сезон, който сегашното ръководство на клуба обаче не може да осигури.
– Стигаме и до задължителната тема за финансирането…
– През 2012 г. при поредната ни визита в Ниш неслучайно поканих общинския съветник проф. Михаил Харалампиев и спортния експерт Георги Давидов да пътуват с нас. Видяхме един много приемлив модел в местната община. Отбор, който участва в “А” група, получава директно финансиране като определена сума. За “А” група – толкова и толкова (съобразно спорта), за “Б” група – толкова… Само разходите по участия в мачовете за мъжкия отбор са 25-30 000 лв. В Шумен има същия модел – отборите от елита получават определена сума. Надявам се скоро да се срещна с кмета г-н Даниел Панов и да му споделя идеите си. Целево финансиране е необходимо на “Етър-64”, ние искаме поне минимална подкрепа.
– Колко средства получавате в момента?
– 20 % от бюджета ни идва от Общината, 10 % от държавата, останалите 70 % си набавяме от спонсори и приятели. Това са основно бизнесмените Евгени Костадинов, Светослав Василев, Димитър Хинов, както и Йордан Йорданов и Григор Григоров. Без тяхната помощ клубът щеше да остане без представителен отбор още преди 3-4 години. Това са и хората, които получиха признанието от БФХ за 60-годишнината на хандбала у нас – споменатите спомоществователи и кметовете д-р Румен Рашев и инж. Даниел Панов с плакети за принос към развитието на хандбала. Пак казвам, клубът се нуждае от целево финансиране, защото има действащи отбори във всички възрасти в двете направления, вторият спорт след футбола с отбор в елита, а постигнатото отдавна е направило “Етър-64” едно от лицата на великотърновския спорт.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново