95 г. от създаването си чества “Етър”, както и 100 г. организиран футбол

Публикувано на ср, 6 Февр. 2019
167 четения

Отборът, влязъл преди 50 г. за първи път в “А” група.

Юбилейна година предстои за великотърновския футбол. 2019 г. е наситена с годишнини, свързани с успехите на етърци през годините. На 24 април се навършват 95 години от основаването на “Етър”, който е създаден през 1924 г. в сградата на бившата Девическа гимназия (днес Факултет по изобразително изкуство в центъра). Преди пет години за 90-ия юбилей там бе поставена паметна плоча, на която всяка година на 24 април ръководство, футболисти и фенове поднасят венци и цветя.
Кръглата годишнина обаче би трябвало да бъде повод и за по-мащабно честване, най-малкото с мач между ветерани на “Етър” и някой от столичните грандове. Още повече, че годината отбелязва и вековен юбилей. Точно преди 100 г. е основан МСК (Младежки спортен клуб) – първият футболен клуб във Велико Търново, който всъщност е в основата на “Етър”. На 4 август 1919 г. група ентусиасти създават МСК и не след дълго играят първите си мачове срещу друг съперник. Първо гостуват на габровския ОТО, като двубоят завършва 2:2, а после има и реванш в старата столица, който търновци печелят с 2:1. Това на практика е и началото на организирания футбол в нашия град – точно преди век.
Иначе първата футболна топка е донесена още през 1909 г. от Георги Станев, който се завръща след лечение от Виена. Никола Чантов пък се прибира от Цариград и носи правилата на играта “ритнитоп”. Така младежите преди 110 г. започват да се събират на Картала, където си правят игрище и полагат началото на футбола в града.
Що се отнася до “Етър”, историята на създаването му е добре известна. На 24 април 1924 г. представители на няколкото клуба във Велико Търново се събират и решават да се обединят, като е предложено името “Етър”. Важно е да се отбележи, че те го създават не само като футболен клуб, а като Спортен клуб, защото развиват и други спортове.
И ако вековният юбилей е останал отдавна в историята и ни е известен само от съхранените спомени на тогавашните участници, то 2019 г. носи и още един светъл юбилей, за който много от участниците са още сред нас. В началото на лятото ще се навършат 50 години от първото влизане на “Етър” в “А” група. Десетилетия това е било мечта за великотърновските футболисти и деятели, но става факт през 1969 г., когато отборът под ръководството на треньора Йордан Томов – Коми завършва триумфално първи в “Б” група и влиза в елита. В следващия половин век “Етър” има трайно присъствие там, като безспорният връх е шампионската титла през 1991 г.
Днес “виолетовите” водят достойно битки за челната шестица и продължават да радват феновете, но в разгара на сезона в края на април би било добре ръководството на футболния клуб и на Община Велико Търново да намерят подходящия начин да бъдат достойно чествани славните годишнини.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново