82 състезатели събра силният шахматен турнир за купа “Лясковец”

Публикувано на ср, 29 ян. 2020
109 четения

82 шахматисти от цялата страна участваха в Лясковец в третото издание на шахматния турнир с организатори местната община със съдействието на ШК “Асеневци” и местния ШК “Лясковец”. Турнирът се проведе по швейцарска система в 6 кръга, а контролата за игра бе 60 минути + 30 секунди на ход, считано от първия. Състезанието имаше изключително професионален характер, тъй като важеше за международен рейтинг по класически шах, а наградният фонд бе над 1000 лв.
След оспорвани битки четирима състезатели завършиха с по 5 от 6 възможни точки, което доведе до дележ на 1-4 място. Допълнителните показатели отредиха купата да отиде в Пловдив при мс Любомир Мишев. Втори се класира межд. майстор Димитър Мархолев (отново от Пловдив), трети е мс Цветомир Ангелов (Бургас), а четвърти остана младата надежда на Плевен Дарио Дерешки. В рейтинг групата до 1900 Радослав Очков от Сливен взе първата награда, а втори остана Стилиан Ангелов от ШК “Етър”.
При ветераните най-добре се представи Иван Илийков (В. Търново), следван от Първан Аспарухов (Перник). В битките при момчетата до 10 г. надделя Андрей Иванов, който се състезава за Македония. При 12-годишните момчета купата грабна Симеон Тодев от Пловдив, а при най-големите момчета Стилиан Ангелов от “Етър” се окичи със злато. При 10-годишните момичета Нора Рашева (Плевен) взе златен медал, а втора се класира Полина Георгиева от Полски Тръмбеш. В горната възрастова група Боряна Аршинкова надделя над своите съпернички, а в групата на 14-годишните със злато се окичи Ивелина Христова от Добрич.
На турнира се раздадоха над 1000 лв. под формата на парични и предметни награди. Вечерта организаторите от ШК “Асеневци” се бяха погрижили за доброто настроение на участниците с музикална програма и безплатни бутилки вино от специалната изба на “Асеневци”. Гости вечерта бяха и фолклорен танцов клуб “Плетеница”, които изиграха автентични български хора заедно с участници и придружители от турнира.
“Лясковец е град, в който до преди 2-3 години нямаше шахматни традиции. Днес той е една популярна шахматна дестинация, която вече трета година събира шахматисти от цяла България. Много от гостите даже ни споделиха, че това им е един от любимите турнири и много биха се радвали, ако се провежда още един такъв през годината. Много ни радва този факт и ще сме изключително щастливи, ако успеем да съберем шахматистите още веднъж през 2020 г.
Сърдечно благодарим на целия екип на Община Лясковец и лично на кмета д-р Ивелина Гецова, в чието лице срещаме огромна подкрепа и съдействие. Заедно направихме много за развитието на шахмата в Лясковец и вярваме, че бъдещето е обещаващо!”, коментираха организаторите на мероприятието и ръководители на ШК “Асеневци” и ШК “Лясковец” Цвета Галунова и Даян Нинов.
Следващата голяма проява на великотърновския клуб е шахматният фестивал “Търновско царство”, където наградният фонд ще бъде над 4000 лв. Турнирът ще се проведе от 29 февруари до 4 март.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново