70 шахматисти водиха тежки битки във фестивала “Търновско царство”

Публикувано на чт, 13 юни 2019
77 четения

ШК “Асеневци” се бори да възстанови шахматните традиции на старата столица, организирайки за трета година големия форум “Търновско царство”. Над 3000 лв. бяха раздадени на най-заслужилите под формата на парични и предметни награди. За всички участници бе подсигурена и почерпка в състезателните дни, а програмата бе така разнообразна, че хората едва намираха време да се разходят из вълшебната природа на местността Ксилифор, където се проведе състезанието.
Три основни шахматни турнира А, В и С по класически шахмат, още блицтурнири за деца и за възрастни, конкурс по решаване на шахматни задачи, открита лекция по шахмат, караоке вечери и музикални забави се случиха в четирите дни от шахматния фестивал и Купа на България “Търновско царство”.
“А” турнирът бе за деца до 12 и 14 години. Ева Русева от “Спартак Плевен XXI” убедително спечели турнира с 6 точки от 7 възможни. “В” турнирът бе за деца до 8 и 10 години. Тук първото място бе разделено от Емил Узунов от “Ан пасан” (София) и госта от Македония Андрей Иванов. Допълнителните показатели обаче отредиха титлата на Емо. “С” турнирът бе открит за всички шахматисти. Треньори, водачи, родители и деца взеха участие в надпреварата. Ростислав Раев от “Пристис” Русе надделя над конкуренцията.
В традиционния блицтурнир Лъчезар Колев от ШК “Асеневци” бе безкомпромисен и в 7-те изиграни партии и напълно заслужено вдигна купата. После се проведе и конкурс по решаване на шахматни задачи. Отново Лъчезар Колев бе убедителен в своята победа, събирайки 85 точки от 100 възможни. Лъчо се представи отлично и в “С” турнира, заемайки трето място в генералното класиране. Въпреки че по регламент имаше право да играе в детския турнир до 14 години, той реши да се хвърли в треньорската надпревара и да докаже, че може да се бори наравно с вече изградилите се шахматисти.
Още много деца от школата ШК “Асеневци” взеха участие във фестивала. Денислав Христов, Ивелин Стефанов, Теодор Тутеков и Радост Асенова успяха да се преборят и за медали в своите възрастови групи. Турнирите бяха много сериозни и малчуганите натрупаха много ценен опит, а в една от вечерите треньорите Цвета Галунова и Даян Нинов изнесоха открита лекция с анализ на интересни току-що изиграни партии от малчуганите, където се радваха на голям интерес и пълна зала от участници, родители и придружители.
“Как се справяте с всичко това? Не е ли невъзможно да си едновременно организатор, съдия, треньор, водач, лектор и аниматор са много често задавани въпроси към нас. Истината е, че трудното не е невъзможно. Когато отделиш време и енергия на нещо, то също ти помага. Ние влагаме много усилия и това, което ни дава сили, е любовта ни към шаха и това, което създаваме. Четирите дни бяха преизпълнени с различни състезания, забави и развлечения. Всяко едно нещо – от най-малкото до най-голямото, ни минава през съзнанието и после през ръцете. За нас е важно, когато награждаването мине, хората да се усмихнат и да кажат, че е било хубаво. И това да го направят не само победителите и тези, които са удовлетворени от своята шахматна игра, а всички, затова и полагаме много старания извън чистата рутинна организация за едно шахматно състезание.
Сърдечно благодарим на Общински съвет Велико Търново в лицето най-вече на неговия председател г-н Венцислав Спирдонов, под чийто патронаж се проведе фестивалът. Благодарности и за домакините ни от “Момина крепост” и ТД “Трапезица 1902”! Няма как да пропуснем в благодарностите и всички онези хора: деца, участници, родители, придружители, треньори, които бяха с нас, и заедно с които четири дни истински празнувахме шахматната игра”, споделиха Цвета Галунова и Даян Нинов – организатори на фестивала.

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново