70 шахматисти събра турнирът “Полски гамбит”

Публикувано на ср, 23 юни 2021
178 четения

Третото издание на международния турнир за купа “Полски гамбит” събра близо 70 любители на шахмата от България и чужбина. В Полски Тръмбеш се проведоха два турнира: по ускорен шахмат и по блиц, а наградният фонд бе 2000 лв.
В турнира имаше и международно представителство от Румъния и Русия, сред гостите бе и шефката на протокола на Руското посолство Надежда Воробьова, която изчете поздравителен адрес от Руското посолство към ръководството на Община Полски Тръмбеш, кмета Георги Чакъров и организаторите от ШК “Асеневци” и местния клуб “Полски гамбит” по време на официалното откриване.
Турнирът по ускорен шахмат се проведе по швейцарска система в 7 кръга, а участие взеха 67 шахматисти от цяла България, Русия и Румъния. Победител стана мс Любомир Данов от Перник, следван от Ростислав Раев от Русе и Горан Кръстев от ЦСКА. Награда за най-добре представил се сеньор получи Диан Диков от Ловеч. Георги Стефанов от ЦСКА е първи до 8 г., Влад Петроф от Румъния – при 10 г., като втори е Теодор Тутеков от “Асеневци”.
Мартин Кънчев от “Етър” е първи до 12 г., следван от Веселин Маринов от “Асеневци”. До 14 г. победител е София Воробьова от Русия, трети е Ивелин Стефанов от “Асеневци”.
В турнира по блиц участие взеха 46 шахматисти. Шампион стана Георги Филев от ЦСКА, следван от Любомир Данов от Перник и Цветомир Ангелов от Бургас. При децата до 8 г. със злато се окичи Георги Стефанов от София, при 10-годишните отново триумфира румънецът Влад Петроф. В групата на 12-годишните отново първи е Мартин Кънчев от “Етър”, а при най-големите – рускинята София Воробьова. Общо в състезанията бяха раздадени 20 парични награди, 4 купи и 24 медала.
“Благодарим на Община Полски Тръмбеш за домакинството и съдействието, както и лично на кмета Георги Чакъров и зам-кмета Назиф Кадир. Получи се поредният шахматен празник”, споделиха ръководителите на ШК “Асеневци” и ШК “Полски Гамбит” Цвета Галунова и Даян Нинов.
Надпреварата бе последният подготвителен турнир за много от децата преди държавните индивидуални първенства до 8 и 10 г., които ще се проведат от 27 юни до 3 юли в Априлци. Там ще бъдат излъчени шампионите на България, които ще представят страната ни на световните първенства. Доверие за организацията Българската федерация по шахмат – 1928 за трета поредна година гласува на великотърновския клуб “Асеневци”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново