3 интересни факта за пинг-понга

Публикувано на чт, 23 февр. 2023
130 четения

Прочети тази статия, за да научиш някои интересни и не толкова разпространени факта за пинг-понга.

На какво може да ни научи играта пинг-понг?

Пинг-понг или както е по-правилно да се нарича тенис на маса е прекрасен спорт, който имам много сложна и богата техника. Нещата, на които може да ни научи пинг-понга са наистина страшно много. Като започнем от необходимостта да се концентрираме и да задържаме фокуса върху събитията, преминем през развитие на фината мускулна механика и придвижване с невероятно бърза скорост, способността да взимаме светкавични решения и да владеем емоциите си и стигнем да задължителното уважение на опонента и джентълменско поведение по време на игра. Всичко това, както и още много други неща превръщат пинг-понга в едва ли не универсален език. Защото това е една от най-популярните игри в световен мащаб. Където и да отидем, в която и отдалечена и изолирана страна да попаднем, винаги ще намерим хора, които да обичат тази игра.

3 любопитни факта за пинг-понга

Ще се опитаме да набележим 3 любопитни факта за тениса на маса, които не са толкова популярни измежду многото такива.

Име на играта

Името на играта се свързва със звукоподражателен корен. Звукът, който топката издава при отскока си на масата може да се оприличи, като Пинг-понг, а оттам идва и името.

Произход

Въпреки, че произходът на тениса на маса не е съвсем ясен, официалната версия сочи, че тя се заражда във Викторианска Англия и е била практикувана от аристокрацията, вместо тенис на корт през зимните и дъждовни месеци. Първият патент за името на играта все пак е “тенис на маса”. Той е регистриран през 1885г. От Джеймс Девъншайър. По същото време е регистриран патент за  игра на име “Госима”, като и още две подобни , но не толкова успешни игри със сходни правила, които са се казвали “Уиф-Уаф” и “Флим-Флам”. Тези игри не са издържали теста на времето и са били забравени. Това, което се случва с пинг-понга обаче е история на грнадиозен успех. Заслужава си да отбележим, че Китай превръща пинг-понга в официален държавен спорт на страната ( по всяка вероятност, защото Международната Федерация по Тенис на маса признава Комунистическата Партия на Китай за легитимно управление на страната) Също така, пинг-понга е използван успешно и като средство за дипломация. През 70-те години на миналия век се организират приятелски срещи между националните отбори на САЩ и Китай с цел сближаване на двете държави. Вследствие на това сближаване на позиции и стопяване на политическите ледове се организира и посещението на Американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г.

 

Най-добрият играч

За момента се смята, че най-добрият играч в историята на тениса на маса е Шведът Яв-Ове Валднер. Той е наричан Моцарт на тениса на маса, заради невероятното чувство към играта, които е демонстрирал.

Разлики между пинг-понг и тенис на маса

На практика разлика между пинг-понга и тениса на маса няма. Това е две имена на една и съща игра.

Много страни и играчи по света остават с името “тенис на маса”, с което играта е била наричана в първите години на съществуването си. Създават се и отделни асоциации за “пинг-понг” и “тенис на маса”, които понякога имат различни правила. (Асоциацията по тенис на маса и Асоциацията по пинг-понг, които са създадени в Англия през 1901 г., в крайна сметка се сливат в една група, преди да се разпуснат през 1904 г.).

 

Днес спортът се регулира официално от Международната федерация по тенис на маса. Някои официални лица твърдят, че само дилетантите наричат този спорт “пинг-понг”, докато по-сериозно практикуващите го предпочитат наименованието “тенис на маса”.

Както и да изберем да го наричаме обаче, важното е да се запознаем с неговата красота и най-вече да практикуваме този толкова интересен и забавен спорт.

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново