2000 души гледаха “Академик” – “Литекс”, в събота свищовлии играят и с ЦСКА

Публикувано на пт, 5 юли 2013
269 четения

Тодор Тодоров бе сред най-активните играчи на “Академик”.

Рекорден зрителски интерес в последно време към контрола в родния футбол поставиха в Свищов – близо 2000 души дойдоха на градския стадион, за да гледат мача между “Академик” и “Литекс”. В открит и много интересен мач по-класният тим на ловчанлии спечели с 4:0, но “студентите” също имаха своите шансове, а при 0:2 им бе отменен редовен гол.
Стойчо Стоев започна с напълно експериментален състав, а в течение на мача пусна в игра над 30 футболисти. Още в 5-ата минута гостите откриха резултата. Отлична индивидуална акция на Момчил Цветанов отляво завърши с прострелен пас в малкото наказателно поле, където бразилецът Ванжер засече за 0:1. В 22-та минута Берберович стреля силно по диагонала, но Йончев с мъка изби. Малко след това отличен шанс за гол се отвори и пред Страхил Попов, но той не успя да порази с глава вратата след изпълнен корнер от Цветанов.
След 25-ата минута домакините се окопитиха и предприеха някои добри атаки. Най-опасната преди почивката бе в 36-ата минута, когато Добрин Петров се озова очи в очи с Пиргов, но се забави и вратарят изби, топката попадна у Тодор Тодоров, който стреля в опразнената врата, но притичалият Берберович изби от голлинията.
Втората част започна с нова възможност за “Академик”, като удар на Мартин Методиев бе спасен от Пиргов. Още в следващата 50-а минута обаче Мирослав Манолов можеше да удвои, след като финтира и вратарят на домакините, но от малък ъгъл, не можа да насочи топката в мрежата.
Това се случи обаче в 52-ата минута, когато колумбиецът Джордан бе изведен сам и с техничен удар в десния ъгъл вкара за 0:2. Джордан бе най-активният играч на “Литекс” и нов негов удар отблизо бе спасен от вратаря. В 72-ата минута бе и най-спорната ситуация в мача – Кристиян Тафраджийски стреля отдалеч, топката срещна гредата и се върна отново в него, а той я прати в мрежата. Многобройната публика избухна в овации, но тъчреферът незнайно защо отмени гола заради засада.
Сред влезлите в игра за “Академик” играчи имаше и чуждестранно попълнение – нигериецът Тони, който действаше като централен защитник. Домакините играха офанзивно, но получиха нови два гола от класния тим на “Литекс”. В 79-ата минута бразилецът Ванжер получи топката в наказателното поле и с удар в десния ъгъл вкара за 0:3. Четири минути по-късно пък отново Джордан с ефектен удар вкара и четвъртия гол за “оранжевите”.
“Академик” – “Литекс” 0:4
Голмайстори: 0:1 Ванжер (5), 0:2 Джордан (52), 0:3 Ванжер (79), 0:4 Джордан (83)
“Академик”: Йончев, Граматиков, П. Трифонов, Крачунов, Кр. Михайлов, Ив. Михайлов, Ант. Иванов, Пр.Антонов, Евг. Игнатов, Д. Петров, Тодоров (Иванов, Ганев, Методиев, Каравелов, Стойков, Тафраджийски, Тони, Ангелов, Димитров, Божов).
“Литекс”: Пиргов, Божиков, Аладжов, Попов, Миланов, Ванжер, Джордан, Малинов, Берберович, Златанов, Цветанов (Бодуров, Динчев, Недялков, Манолов, Орлинов, Колев).
След мача стана ясно, че ръководството на “Академик” е уговорило още една контрола срещу елитен противник. В събота от 18:00 ч. свищовлии ще срещнат в Правец отбора на ЦСКА.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. автора

loading...
Пътни строежи - Велико Търново