120 участници от страната и чужбина събра фестивалът “Търновско царство”

Публикувано на чт, 2 юли 2020
168 четения

Четвъртото издание на шахматния фестивал “Търновско царство” събра общо 120 участници от цяла България и чужбина. То включваше пет различни състезания. Имаше “А”, “В” и “С” турнири, където участниците се разпределиха по възрасти, а контролата за игра бе 30 минути + 30 секунди на ход. В допълнение се проведе открит блицтурнир и конкурс по решаване на шахматни задачи. Наградният фонд на турнира бе в размер на няколко хиляди лева, а за децата имаше 16 купи, 48 медала, десетки предметни награди, ваучери за безплатни тренировки и лакомства, осигурени от спонсорите.
Победител в открития “А” турнир стана международният майстор Сашо Николов от София. Второто място зае шахматистът от Бургас Цветомир Ангелов, а трети е Явор Николов от Шабла. Първа награда в категорията на рейтинг до 1900 взе Георги Галунов.
В “В” турнира за деца от 12 и 14 г. първото място бе разделено от Григорий Смирнов (Варна) и Васил Кондов (Сливен), но победител в срещата между тях е варненецът, което му отреди шампионската титла в генералния турнир и купата до 14 г. Третото място в големия турнир и в същата възрастова група бе за Нора Рашева от Плевен. При големите момичета купата заслужи Стефани Чучукова, а при 12-годишните купата вдигна Мила Баклова от София. В групата на 12-годишните момчета борбата бе много оспорвана, но в крайна сметка със злато се окичи Божидар Тилев от Раднево. Среброто отиде в ръцете на представителя на домакините от ШК “Асеневци” Мартин Кънчев, който показа изключително качествена игра по време на целия фестивал. Третото място отиде в Плевен при Теодор Цветанов.
В група “С” – турнирът на най-малките, столичанинът Александър Атанасов зае еднолично първото място в генералното класиране, както и в своята възрастова група до 10 г. Последва го неговият съгражданин Емил Узунов, а с бронз се окичи представителят на домакините от “Асеневци” Данаил Боев. При 10-годишните момичета купата вдигна Натали Цанева от Плевен. При момчетата до 8 г. триумфира Божидар Михайлов от Пловдив, а купата за най-малки момичета заслужи Вяра Петкова, една от най-новите надежди на търновския шах. Вяра започна да тренира онлайн с началото на извънредната обстановка. Започвайки от нулата, с много упоритост три месеца по-късно тя е носител на престижна купа.
Освен трите основни турнира, част от програмата бе и конкурс по решаване на шахматни задачи. 27 деца на различна възраст се включиха в надпреварата. С най-много решени задачи и награда професионален шахматен часовник бе Нора Рашева от Плевен, следвана от Васил Кондов и Стефани Чучукова.
След изиграването на редовните партии от втория ден се проведе и блицтурнир на контрола 3 минути + 2 секунди на всеки ход. За втори път на фестивала триумфира мм Сашо Николов. Приятната изненада за “Асеневци” бяха двете купи в категориите на 8 и 12-годишните момчета. Максимилиан Пренгов и Мартин Кънчев триумфираха в своите възрастови групи, показвайки много стегната и отговорна игра. И двете момчета тренират всеки ден в онлайн училището на “Асеневци”. “Много приятно ни зарадва Макси, тъй като е едва на 6 г. и тренира само от три месеца, при това онлайн, а вече в играта му личат познания и задълбоченост”, отбелязаха неговите треньори и ръководители на “Асеневци” Цвета Галунова и Даян Нинов.
По време на игра бяха стриктно спазени всички противоепидемични мерки, като на играчите се осигури спокойствие, за да могат да се съсредоточат в партиите си.
“Сърдечно благодарим на Общински съвет Велико Търново в лицето на неговия председател Венцислав Спирдонов за съдействието, което ни оказа в хода на организацията, на домакините и най-вече на генералния ни спонсор Галин Анастасов”, споделиха организаторите на фестивала Цвета Галунова и Даян Нинов.
ШК “Асеневци” планира богат календар за лятото, в който се нареждат турнири в Полски Тръбмеш и Павликени, а от 9-и до 16-и август “болярският” клуб ще е домакин на държавните индивидуални първенства за деца до 8 и 10 г., които ще се проведат в град Априлци и ще излъчат шампионите на България за 2020 г., изпращайки ги на световно първенство в Батуми (Грузия).

Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново