Златарица иска 500 хил. евро за датчици срещу пожари в горите

Публикувано на чт, 31 юли 2014
337 четения

Половин милион евро иска Община Златарица по Програмата за развитие на селските райони за предотвратяване на пожарите в общинските гори, съобщи кметът Пенчо Чанев. Парадоксът е, че имаме право да направим предохранителните мерки само върху 14 000 дка общински гори в селата Сливовица, Росно и Дединци, а между тях има частни и държавни горски масиви, коментира Чанев.
Предвижда се в общинските гори алпинисти да поставят високо в дърветата поне 10 000 датчика, които чрез GPS система да предават сигнал с точните координати при евентуално възникнал пожар. Датчиците ще могат да реагират и на опити за незаконна сеч, предавайки информацията в кризисния център в Общината, каза Чанев. Друг плюс на тази система е, че в горите ще има интернет. Системата ще е с гаранция от 5 г.
Така са направени предохранителните мерки срещу горски пожари в Швейцария и Франция и проектът на Златарица е правен по това ноу хау, каза Пенчо Чанев. По думите му м.г. не е имало пожари в общинските гори в Златаришкия балкан, нито незаконна сеч.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново