Жителите на кв. “Варуша” изплакаха проблемите си пред кандидатите на “Демократична България”

Публикувано на ср, 9 Окт. 2019
46 четения

Почти два часа продължи срещата на кандидата за кмет от “Демократична България” адвокат Калоян Янков и кандидатите за общински съветници с жителите на кв. “Варуша”, която се проведе в читалище “П. Р. Славейков 1920”. Идеята бе на Якоб Ван Бейлен, който се оказа голям приятел и дарител на културната институция. Да поговорят с хората дойдоха още Елена Чамуркова, Сева Памукчиева, Красимир Труфев, който заедно с Бейлен, живее в кв. “Варуша”, и д-р Христо Димитров.
“Ние не сме написали управленската си програма в уютните си кабинети, а я пишем заедно с гражданите и включваме в приоритетите си несвършеното от местната власт до сега”, заяви Янков. Според него “Демократична България” е единствената алтернатива на сегашното управление. Той изрази учудването си, че в предизборната кампания вместо да са конкуренти кандидатите се подкрепят един друг.
“Листите, които нямат кандидат-кметове, са бизнес асоциации и ще осребрят всеки спечелен глас във вид на сделки с Общината, което са правили и досега. Основната им грижа е за собствените интереси. Аз самият нямам договори, обществени поръчки и сделки с Общината, независим съм от общинската и от всяка друга власт. Това ми дава възможност да погледна нещата отстрани и да видя несвършеното за града, а то е твърде много”, посочи Янков. По думите му най-големите проблеми, пред които са изправени великотърновци, са корупцията, слабата икономика, липсата на инвестиции и ниските доходи.
“Ако се спрат кражбите, ще имаме още един бюджет, с който ще се направят много добри неща за града и това е мисията на “Демократична България”, подчерта Янков. По думите му старините и културно-историческите паметници са лицето на старата столица, затова те трябва да се поддържат, а вместо това администрацията слага винили на мястото на порутените стени.
“Обиколила съм десетки читалища в страната. Болно ми е как изглежда това и мисля, че местната власт би следвало да се намеси. Боли ме, че нямате бюджет да купувате книги, че разчитате само на дарители и на нищожна субсидия. Ето това чудесно място за култура, изкуство и знания, където всеки трябва да настръхва, всъщност е емблема на недоброто състояние на квартала и на някои части на града, емблема на управлението”, изрази своето възмущение Елена Чамуркова.
“В този квартал живея 12 г. и знам проблемите му, но познавам и проблемите на образованието във В. Търново. В детските градини децата са по 40 в група. Да, сега ще имаме нова забавачка, но защо през последните години не беше изградена нито една. И аз като вас, господин Янков, съм възпитаник на Математическата гимназия, затова ще ви кажа, че в средния и горен курс по външно оценяване градът ни не стои добре. Нещо повече – напускат ни млади семейства затова, че няма къде да си пратят децата на училище. ВТУ е ключово важен за града – ако го загубим, ще е пагубно, а Търново е много зле и откъм детско здравеопазване и въобще от лекарска грижа, която се изнася към София и Плевен. Ако сме избрали да живеем в Търново, защото е красив град, бягаме заради липсата на качество на живот”, заяви Мариана Иванова. Тя сподели, че корените ѝ са във В. Търново, но се е принудила известно време да живее в чужбина.
Жителите на кв. “Варуша” споделиха, че в читалище “П. Р. Славейков 1920” има секция за гласуване, но повечето от живеещите в близост са принудени да ходят на избори доста по-далеко. “Пращали сме десетки жалби, но без резултат. Тук живеят много възрастни и трудноподвижни хора, които едва кретат с бастунчета, но вместо да ни помогнат, ни обвиниха, че саботираме изборите. Пишем жалби за снегопочистването, сметосъбирането, защото не може възрастни хора да се качват едва-едва по тези баири през зимата и да не е почистено, но никой не ни обръща внимание”, заяви и председателката на читалището Маргарита Цанкова.
Тя изрази несъгласие институцията да плаща такса смет, при положение че годишно се “изхвърлят по няколко хартийки”, и заяви, че годишната субсидия едва стига за заплати и режийни и поиска по-справедливо разпределение на бюджета.
“Ангажираме се, че ще се погрижим за качеството на живот в квартала и ще помагаме, както и досега на читалището”, обещаха от “Демократична България”.
Весела КЪНЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново