Земеделските производители излизат на протест

Публикувано на чт, 14 сеп. 2023
886 четения

Земеделските производители от всички сектори започват от понеделник ефективни протестни действия в цялата страна. Това обяви в Арбанаси председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Причината е решението на парламента за отпадане на забраната за внос на украинско зърно. Протестите ще бъдат на възлови точки в цялата страна, а във вторник протестиращите ще се насочат към София. Тепърва ще се уточняват местата на протестите, но ще бъдат затворени магистрали, главни пътища и гранични пунктове.
Земеделските производители се събраха на спешна среща в Арбанаси, на която беше сформиран Инициативен комитет и излязоха с обща декларация, подкрепена от 26 браншови организации. В срещата участваха представители на Национална асоциация на зърнопроизводителите, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, Асоциация на земеделските производители в България, Национална асоциация на картофопроизводителите и др.
„Имаме няколко конкретни искания. Първото е продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. Второто ни искане е изплащане към земеделските производители до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна, и отпадане на тавана на помощта. Третото искане е изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед“, каза още Илия Проданов. По думите му с решението си парламентът е успял да обедини абсолютно всички сектори в българското земеделие, което досега не се е случвало. Засегнати са 70 000 земеделски производители, посочиха още от инициативния комитет.
„Това нещо не може повече да се търпи. Не може повече да ни обещават изплащане на помощ, която да бъде дадена на най-засегнатите и уязвими сектори в страната до началото на септември, а после се оказа, че още не е нотифицирана. Ние така разбираме и отношението на управляващите към нас и няма как да го търпим“, заяви Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.
„Ситуацията, която нашето правителство създаде прекрачи всякакви граници. На пазара можете да намерите всичко друго, но не и българска продукция. Нашата продукция е на минимални изкупни цени и дори не се изкупува, защото това правителство позволи внос на всякакви неща, на които не може да ни каже произхода“, заяви Бойко Синапов – председател на Обединени български животновъди.
„През последните 30 г. нашият сектор беше тотално неглижиран и унищожен. Нас никой не ни защити, защото бяхме малки. Само за 1-2 г., ако тази забрана и това национално предателство, което се случи започне да функционира, цялото българско земеделие ще бъде унищожено“, заяви Цветан Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“.
Ситуацията е критична и при картофопроизводителите, посочи Владо Шаренкапов. По думите му миналата година у нас е имало 100 000 дка картофи, докато сега са 40 000 – 50 000 дка, а догодина ще са още по-малко.
Представителите на браншовите организации са категорични, че няма да отстъпят и ще се борят докато управляващите се съобразят с техните искания.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново