Заради операцията в Лясковец сменят директора на ОДМВР, уволняват трима полицаи

Публикувано на вт, 8 апр. 2014
1673 четения

Директорът на ОДМВР – Велико Търново, главен инспектор Христо Христов ще бъде сменен. Това заяви на пресконференция вчера министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Пред журналисти в София той представи изводите от вътрешната проверка, започната след кървавата акция за неутрализирането на стрелеца от Лясковец Петко Савов, в която загина служител на СОБТ, а други трима бяха ранени.
“Съжалявам за отстраняването на гл. инсп. Христов, защото резултатите от работата му през последните месеци са много добри, но съм взел такова решение и ще го направя”, допълни Йовчев.
По всяка вероятност функциите на Христов ще бъдат поети от наскоро назначения му заместник гл. инсп. Илиян Личев.
Според министъра, проверката е показала, че не са извършени достатъчно действия от страна на областната дирекция за прибирането на оръжията на Савов след изтичането на разрешителното за тях. По думите на Йовчев, през 2012 г. е била планирана операция на СОБТ във връзка с изпълнение на съдебно разпореждане за принудително довеждане на Савов на делото за неговото освидетелстване. “Служителите тогава са пристигнали на място, но акцията е спряна от тогавашния главен секретар г-н Калин Георгиев, който я е окачествил като неоправдан риск. Аз смятам, че резолюцията му е правилна и адекватна”, твърди Йовчев. Впоследствие обаче Калин Георгиев е издал заповед да се използват всички налични оперативни способи за извеждането на Савов и прибирането на оръжията му. “В резултат на тези указания не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, само три пъти е изпращан районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР не е изпълнил своите задължения, така и сегашният не са изпълнили действията на бившия главен секретар Калин Георгиев”, заяви министърът. По тази причина ще бъдат наложени дисциплинарни наказания както на гл. инсп. Христов, така и на бившия директор на ОДМВР комисар Живко Коцев. Последният ще бъде наказан със забрана за кариерно израстване, което в системата на МВР е последното по тежест наказание преди дисциплинарното уволнение.
“Не искам да коментирам нищо в момента. Все още не съм имал възможност да се запозная с материалите от самата проверка. Но след като това е решението на министъра, аз не мога да не го приема. Аз съм служител в системата на МВР и като такъв не мога да коментирам решенията на моите началници независимо дали съм съгласен с тях, или не”, заяви пред “Янтра ДНЕС” гл. инсп. Христов след изявлението на министъра.
Дисциплинарно ще бъдат уволнени полицейските служители Павел Ангелов и Радослав Георгиев. Ангелов бе шеф на Специализираното тактическо звено за бързи действия към дирекцията, а Георгиев бе негов заместник. Спецзвеното, което имаше функции, сходни на СОБТ, бе разформировано през миналата година като част от структурните промени в системата на МВР. Според министър Йовчев двете барети самоволно са извършили заснемане на къщата на Петко Савов и са били забелязани от стрелеца. Те са разбрали, че той ги е видял, но не са сметнали за нужно да докладват това на своите началници и по този начин са компрометирали цялата операция.
Дисциплинарно ще бъде уволнен и шефът на сектор “Криминална полиция” към дирекцията Калоян Михайлов. Опитният криминалист е трябвало да предаде значката и оръжието си още през миналия месец, като по информация на нашия екип именно той е бил началникът, пред когото Ангелов и Георгиев са отговаряли. Като виновни са посочени и други двама служители от ОДМВР – Велико Търново. Проверяващите са стигнали до извода, че гл. полицай Ангел Димитров, инспектор в служба КОС към РУП – Горна Оряховица, не е изпълнил задълженията си относно контрола върху оръжията на Петко Савов, а гл. инсп. Калин Колев – началник на сектор “Охранителна полиция” в РУП – Г. Оряховица, не е регистрирал заявителски материал за извършено от Петко Савов престъпление – съхранение на незаконно оръжие.
Заключението на вътрешния министър бе, че в планирането и реализацията на операцията от страна на самите барети от СОБТ няма пропуски, а всички действия са били напълно законни.
Пламен КАРАИВАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново